категорії: кіно новина

Найпопулярніший в Європі український «Діагноз» добрався до Києва

теґи: Берлінале, Діагноз, Київ, Мирослав Слабошпицький

afishaДругого жовтня о 18.30 кіноклуб НаУКМА представить фільм «Діагноз», що був учасником конкурсної програми «БЕРЛІНАЛЕ 2009» від України, та запрошує на зустріч з режисером фільму Мирославом Слабошпицьким.

Осінь — час підбивати світові фестивальні підсумки. Вже закінчилися або, щонайменше, оголосили свої програми всі головні фестивалі світу. Ні в Каннах, ні у Венеції, ні в Торонто, ні в Локарно, ні в Сан-Себастьяні, ні в Стокгольмі — на жодному з найбільших світових фестивалів українське кіно представлено не було. Хіба що, за винятком фільму Кіри Муратової «Мелодія для шарманки», який було відзначено призом за жіночу роль на Московському міжнародному фестивалі, що також належить до класу «А». Таким чином, український фільм «Діагноз», щопредставляв Україну в конкурсі цьогорічного Берлінського кінофестивалю де-факто виявився найпопулярнішим українським фільмом в Європі в 2009 році. Що характерно, фільм було створено без будь-якої фінансової або іншої підтримки державної служби кінематографії та інших державних структур. Ще цікавіше те, що фільм, який було показано у конкурсних програмах фестивалів у Фінляндії, Італії, Польщі, Португалії, Греції, Великобританії, Росії жодного разу не демонструвався в Києві. Єдиний показ в Україні відбувся в рамках П'ятого севастопольського МКФ.

Напередодні участі в програмі одного з найпрестижніших європейських кінофестивалів у Стокгольмі, де «Діагноз» представлятиме Україну в конкурсі, кіноклуб Києво-Могилянської академії дає можливість українському глядачеві самому скласти уявлення про цей фільм і поспілкуватися з творцями.

Цей фільм — лакмусовий папірець, який покаже, чи готове українське суспільство подивитися у вічі не дуже приємним історіям нинішнього часу; чи готове суспільство усвідомити, що наш час далекий від анонсованого постмодерною ситуацією транквільності та неконфліктності, чи готовий український глядач визнати, що і досі ми живемо в час одиноких голосів, у час самотності і байдужості, який виштовхує людину на узбіччя, залишаючи єдину можливість — втекти у світ штучного щастя. Цей показ буде перевіркою наших нервів і інтелектуальних м’язів. Неможливо сьогодні замикатися в мушлі, показуючи, як усе добре в Датському королівстві, коли на вулицях тиняються сотні тисяч безпритульних, які нікому не потрібні. Зрештою, за образом покинутих «волоцюг» ховається символ нашого народу, непотрібного нинішній українській владі…

«Діагноз».

Це – маленька історія трьох представників брутального світу вуличної молоді. Головні герої – «волоцюги»-наркомани неблагополучних районів української столиці, що створили дивний трикутник. Одного разу їхнє повсякденне життя, що складається з міліційних облав, пошуків наркотиків і звичного насильства, змінюють нові обставини. Коли наркокур’єр Петро зі своєю вагітною подругою потрапив під міліційну облаву, він і не підозрював, що неприємності із законом — не найсерйозніша проблема в його житті…

Хронометраж фільму: 15 хв.

Автор сценарію і режисер: Мирослав Слабошпицький

Оператор-постановник: Валентин Мельниченко

У ролях: Карина Бєлова, Максим Кущов, Олександр Семишкур, Володимир Губерначук.

Фільм створений за сприяння Ліги українських меценатів та фармацевтичної фірми «Дарниця».