категорії: музика новина

Gogol Bordello та Емір Кустуриця виступлять на одній сцені

теґи: Balkan music, Balkanfest, Emir Kusturica & The No Smoking Orchestra, Fanfare Ciocarlia, Gogol Bordello, K.A.L, Kocani Orkestar, Балкан Фест, Гайдамаки

logo4-5 грудня в Київському Палаці Спорту (Спортивна площа, 1) пройде неординарна подія – вперше в Україні відбудеться Balkanfest! Це масштабний фестиваль балканської музики. Emir Kusturica та Gogol Bordello стануть хедлайнерами першого Балканфесту.  Серед інших гостей – румунська група Fanfare Ciocarlia, німецький колектив 17 Hippies, Kocani Orkestar з Македонії, угорці Parno Graszt, KAL з Сербії і український гурт Гайдамаки.

Програма фестивалю:

4 грудня
Gogol Bordello (США)
K.A.L (Сербія)
Fanfare Ciocarlia (Румунія)

5 грудня
Emir Kusturica & The No Smoking Orchestra (Сербія)
Гайдамаки (Україна)
Kocani Orkestar (Македонія)

Gogol Bordello (США)pic
Gogol Bordello (Гоголь Борделло) – американський гурт, який грає в поєднанні декількох музичних стилів. Група була заснована в 1999 році в Нью-Йорку українським емігрантом Євгеном Гудзем. Група переважно складається з музикантів середньоєвропейського походження – з України, Росії, Ізраїлю. Вони прославилися в усьому світі театралізованими постановками концертів, які є сумішшю карнавалу і комедії. Їхня музика зазнала впливу українських та російських народних мотивів, карпатської (в основному української), ромської музики, у супроводі акордеона та скрипки (в деяких альбомах також і саксофона) і є об'єднанням романсу, панку, фолк-року та рок-н-ролу, самі свою музику учасники групи називають «gypsy punk».

K.A.L (Сербія)
KAL (що означає «чорний» циганською) гурт з Сербії. Вони привернули увагу сербської та світової громадськості їх однойменний дебютний альбом, що вийшов в 2006 році, який являє собою суміш традиційної балканської музики з впливами танго, музики Близького Сходу, Турець і навіть Ямайки.
KAL був утворений в 1996 році. Їх перша поява на національному телебачення було в Б92 шоу, напередодні нового 2006 року, де вони представили свій унікальний стиль.
У 2006 році KAL дали понад сто концертів по всьому світу, в тому числі до більшості європейських країн і в Сполучених Штатах. Вони брали участь у фестивалі Sziget (у 2001, 2002 і 2004), La notte di San Lorenzo в Мілані, на 11-му Європейському бієнале молодих художників в Афінах, і так далі. У квітні 2006 року їх альбом посів перше місце в World Music Charts Europe і в остаточному підсумку 3 в щорічному списку.

Fanfare Ciocarlia (Румунія)
Fanfare Ciocarlia гурт-духовий оркестр з північно-східної румунського села Zece Prajini. Група, ще маючи тимчасовий склад, починала грати на місцевих весіллях та хрещення. У жовтні 1996 року німецький звукоінженер і продюсер Ернст Генрі відвідав Zece Prajini і переконав музикантів збіратися і влаштувати гурту турне. Музиканти вирішили назвати гурт Fanfare Ciocarlia. Fanfare – французьке слово, яке пререшло на румунську мову і використовується для позначення духового оркестру. Ciocarlia – румунське слово, що позначає жайворонок. З моменту їх відкриття Ернстом, який виступає в якості менеджера, вони зіграли більше тисячі концертів в більш ніж 50 країнах по всьому світу.

picEmir Kusturica & The No Smoking Orchestra (Сербія)
The No Smoking Orchestra утворилися в 1978 році, але всесвітньо відомими стали в 1998 році, коли в якості гітариста до гурту приєднався кінорежисер Емір Кустуриця. Стиль колективу об'єднує в собі елементи рок-н-ролу, джазу, фолку, панку, циганської і турецької музики.

Гайдамаки (Україна)
Гурту «Гайдамаки» вже більше ніж 15 років. За цей час гурт домігся визнання в усій Європі. Вони виступають на багатьох найбільших фестивальних майданчиках світу та видають альбоми у Німеччині, Англії, Польщі, Чехії, Словаччині та Росії. Синтез реггі, ска, альтернативи, панку, дабу зі скарбами українського фольклору – це дійсно щось незрівнянне. Музика гурту запалена різними етнічними наспівами з усього світу, особливо з різних регіонів України, таких як Полісся, Буковина та Закарпаття.
14 серпня 2009 року гурт «Гайдамаки» виступили на Головній сцені найбільшого та найпопулярнішого у Центральній та Східній Європі фестивалю Sziget у місті Будапешт.

Kocani Orkestar (Македонія)
Kocani Orkestar циганський духовий оркестр із Кочанов, Республіку Македонію під керівництвом Naat Veliov. Їхня музика заснована на мелодіях циган з різних частин Балкан.
«Siki, Siki Baba» – їх пісня, яка увійшла до саундтреку до фільму «Борат: культурні дослідження Америки на користь славного держави Казахстан», хоча вона не має ніякого відношення до музики казахів.

Вартість квитка на один день – від 170 грн.