категорії: театр новина

Вистава «Той, Тот та інші» стартувала в Молодому театрі

теґи: Київ, Молодий театр, Той Тот та інші

Той, Тот та інші / І.Портянко17-18 березня в Молодому театрі відбулася прем’єра спектаклю «Той, Тот та інші», над яким працював відомий угорський режисер Бела Меро. Виставу створено за популярною угорською повістю «Сім'я Тотів», яку свого часу її автор Іштван Еркень переробив у п'єсу. Еркень – знаний угорський прозаїк і драматург, класик абсурду зі світовим ім’ям (1912-1979). Його твори перекладені російською, польською, німецькою, французькою і румунською мовами. Спеціально для цього проекту Молодий театр замовив переклад п'єси українською Лесі Мушкетик.

Той, Тот та інші / І.Портянко, І.Бжезінська,Я.Чорненький, Т.ЯценкоУ творі Еркеня йдеться про те, як з наївної довірливості і благої тиші обивательського бездумного життя народжується чудовисько тоталітаризму. У тихе курортне містечко, у сім’ю доброчесних «середніх бюргерів» Тотів, приїхав відпочити від фронтових буднів Другої світової війни майор – начальник їхнього сина. Майор – підозрілий, прискіпливий, запальний, любить командувати і в усьому наводить свої порядки. Самодур-солдафон зі спотвореною психікою. Тоти сподіваються умовити ненормального майора, щоб він перевів сина в тиловий штаб. І потурають йому у кожній дрібниці. А майор – нікчема, що отримала абсолютну владу. Нова вистава Молодого театру розповідає про те, як грає з людьми природа в несподіваних обставинах, і про те, як нікчемна комашка може зламати крила сильній, вільній людині. Натомість, сила сміху, іронії допомагає протистояти цьому.

Бела Меро відомий в Угорщині як засновник декількох драматичних театрів, режисер, педагог. «Той, Тот та інші» – перший спектакль відомого угорського режисера, який він поставить в столиці України.

Більше фото з прем'єри >>>