категорії: кіно стаття новина

Режисер фільму «Тіні незабутих предків»: «Ми живемо на золоті, яке треба брати й полірувати»

теґи: Тіні незабутих предків, молодіжний містичний трилер, режисер Любомир Левицький

07488acd_g В Україні відроджується кіно. Цьогоріч, 19 вересня, у прокат виходить молодіжний містичний трилер з елементами комедії – «Тіні незабутих предків». Молодий талановитий режисер Любомир Левицький зняв захопливу історію, засновану на легенді про карпатських мольфарів.

ПРО СЮЖЕТ: У ПОШУКАХ РЯТІВНОЇ МОНЕТИ

– Років п’ять чи шість тому я був у Карпатах, де зустрів літнього чоловіка, – розповідає Любомир Левицький про народження задуму фільму. – Дізнавшись, що я режисер, він сказав: «Розповім тобі цікаву історію, але за умови, що ти знімеш про це кіно». Жартома я погодився. Відтак почув легенду про книгу тіней і коло мольфарів. Це чудова історія про дев’ять древніх карпатських магів, енергетично дуже сильних людей, які кілька сторіч тому впливали на природні та потойбічні явища. Але раптово у карпатських лісах почали помирати люди. Це сталося тому, що угоду мольфарів зі злими духами було розірвано й чарівники вирішили закувати потойбічну нечисть у книгу тіней. Книга тіней – це місце на древньому склепі, яке є ніби брамою у потойбіччя. Ключами до потойбіччя є дев’ять згард, срібних монет, кожну з цих монет зберігали мольфари. Але одного духа закувати так і не вдалося, бо він мав дві душі. Цей дводушник упродовж століть шукав ключі від книги тіней, шукав мольфарів, вбивав їх і заволодівав монетами. Так він зібрав вісім монет, окрім дев'ятої. А ця остання монета дійшла до наших днів і зберігалася в університет як цінний експонат. Такою є передісторія фільму.

 З вини студента Вані ця монета пропадає. Після цього на тілах його друзів проступають магічні знаки, їхньому життю загрожує небезпека. Дати відповіді на всі запитання зможе лише нащадок останнього мольфара, на пошуки якого вирушають студентські друзі. 

ПРО ЗНІМАННЯ: «МИ УСЕ ЗРОБИЛИ ТАК, ЯК В ГОЛЛІВУДІ»

f_7830156441364674036

 Ролі у фільмі зіграли Дмитро Ступка, Олена Мусієнко, Паша Лі, Марина Шако, Ольга Сумська, Ольга Фреймут та інші. Режисер наголошує, що запросив до знімань лише українських акторів.

 – Знімання понад два місяці тривали в Карпатах, у Чернівецькому університеті та Кам'янець-Подільському замку, – деталізує Левицький. – Ми хотіли зробити кіно з духом Трансільванії, тож стрічка дуже атмосферна і в кожному кадрі відчувається містика. Гадаю, глядачам під час перегляду буде й лячно. Але здебільшого ця історія сповнена яскравого іскрометного гумору, який актуальний будь-якого часу і в будь-якій країні. Себто містичний сюжет ми загорнули в обгортку молодіжної розважальної історії, де є гумор та стосунки між хлопцями й дівчатами.

 Цікаво, що актори, які зіграли у фільмі, і собі по-новому відкрили Україну, її диво-місця та пейзажі. Дехто, живучи у Києві, не сподівався, що «в Карпатах – така краса»!

165964_442428462456000_1488884583_n

– Гадаю, після перегляду фільму багато молоді захоче вчитися у Чернівецькому університеті, – додає режисер. – Щоб любити своє, треба його популяризувати. А кіно – це дуже гарний інструмент для цього.

 Візуалізацію та спецефекти для фільму створив продюсер стрічки Джейді Захаріс, оператор – один із творців «Сутінків» Марк Еберлі.

– «Тіні незабутих предків» є спільним україно-американським продуктом, тому рівень відео, звуку та спецефектів вразить найвибагливіших глядачів, – каже режисер. – Коли ми представили трейлер фільму, то нам почали закидати, що ми зробили американізоване кіно, але суто американського у ньому нічого немає.  Просто ми це кіно правильно відзняли. Українці до такого поки не звикли, і це нормально. Річ у тім, що в Україні досі є проблема з підходом до кіношної справи, починаючи від сценарію і закінчуючи постпродакшином. Ми ж усе зробили так, як в Голлівуді. І не цураємося цього, бо голлівудська – найкраща кіношкола.

Цікаво й те, що коли режисер обирав назву до фільму, то до рук потрапила книга Михайла Коцюбинського «Тіні забутих предків». Перечитавши біографію письменника, режисер виявив, що народився з класиком одного дня. Вирішив – це знак, і дав проектові назву «Тіні незабутих предків», таке собі кіно для побачень.  

ПРО РЕЖИСЕРА: «З ДИТИНСТВА РІС НА АМЕРИКАНСЬКОМУ КІНО»

IMG_0340 – копия

 Любомир Левицький родом із карпатського міста Верховина, має за плечима досвід роботи у Німеччині і є відомим кліпмейкером. Саме його кліпи в арсеналі українських зірок Потапа, Віталія Козловського, Камалії та інших. Любомир каже, що з дитинства ріс на американському кіно, тож у голові відклався «мішок картинок», який вплинув на його бачення.

 – Цінність режисера якраз у баченні, – каже Любомир. – Фільм «Тіні незабутих предків» є маленькою реалізацією моїх дитячих мрій. Проте найважливіше для мене – показати, що в Україні є просто нереальний потенціал всього дуже цікавого, просто нереальний! Ми живемо на золоті і чомусь шукаємо це золото невідомо де. Його просто треба брати й полірувати. А для цього потрібно докладати зусиль. Мій фільм і є одним із таких шматочків золота, знайденого в горах. Мені хочеться вивести бренд українського кіно на міжнародний ринок, але в Україні бракує сценарної школи, де навчали б творити комерційне кіно. П’ять років я вчився писати сценарії. Потім спробував створити бізнес-проект, піти шляхом кіно як бізнесу, аби отримати прибуток вже від прокату, а не під час виробництва. Фільм «Тіні незабутих предків» створено за приватні кошти, до держави ми не зверталися.

ПРО ПРОРИВ: ФІЛЬМОМ ЗАЦІКАВИЛИСЯ У ГОЛЛІВУДІ

Творці фільму зізнаються, що фільмом «Тіні незабутих предків» зацікавилися прокатники з десяти країн і навіть в Голлівуді.  

– Сказати, що ми вже продали кіно, поки не можемо, адже проект на стадії розгляду, – деталізував Левицький. – Але вже на нинішній стадії монтажу фільму нам обривають телефони, просять готову версію. Тож тільки підготуємо бодай чорнову версію стрічки, зможемо вести переговори про попередні продажі. Крім цього, мав розмову з однією дуже серйозною людиною в Голлівуді про перспективи зняти голлівудський римейк за мотивами «Тіней…» Він сказав, що коли наш фільм збере в Україні великі касові збори, то це стане показником: ідея вартісна й голлівудці будуть готові вкласти гроші у кіно з ширшою українською історією.