"Тарас Бульба" у Луганську

теґи: ЛУГАНСЬКИЙ УКРАЇНСЬКИЙ ДРАМТЕАТР, Михайло Голубович, епічна драма

«Тарас Бульба» – це героїко-романтична постановка, що відтворює один із найбільш знакових періодів вітчизняної історії – період козацько-польських війн. Романтизовані, збірні образи простих козаків і старшини, доля однієї родини (родини Бульби) та одного кохання (Андрія і панночки) на тлі подій державного значення – все це першооснова, сюжет, відомий ще зі школи.

Однак «Тарас Бульба» – це не лише оповідь про суперечливий період історії України та людські долі. Ця постановка – яскраве та динамічне видовище, яке відбувається просто неба. Вперше в Україні акторська майстерність, пластика, та вокал поєднуються із вправністю вершників і красою бойових мистецтв – все це створює неперевершену атмосферу театралізованого дійства. А пронизливо емоційна музика, піротехнічні та світлові ефекти увиразнюють і підкреслюють яскравість цього видовища.

«Тарас Бульба» у запоріжців – це справжній театр, який саме тут, зараз і саме вам потрібний. Епізоди цього масштабного театрального дійства схожі на емблеми найяскравіших рис українського національного характеру  – відваги і мужності, щедрості і гумору.

Кожне явище, подію зумовлюють, як мінімум, дві причини: видима (побутова, житейська) і глибинна – божественна, – та, по якій за великим рахунком можна побачити путі Господні. Оце і є оте ненав’язливе, справжнє патріотичне виховання. І приходить до тебе та хвиля, заради якої й напоумив Всевишній режисерів-постановників Луганського обласного українського драматичного театру  воскресити виставу. Приходить щире: ну і що ж я? Тільки подивився, доторкнувся долі свого народу чи й сам щось зроблю реальне? Глядачу приходить таке логічне: тобі ж не обов’язково віддавати життя за Україну. Так що ж тобі заважає любити цю землю, цю мову, цей народ?

Катерина Горбань