Рукописи Василя Стуса вперше представили публіці

теґи: 2013 рік, Рукописи Василя Стуса, українська література, “Нурт українського сумління”

Рукописи Василя Стуса вперше представили публіці. Із нагоди 75-ї річниці від дня народження поета влаштували виставку.
У Музеї книги та друкарства об’єднали понад сотню експонатів – збірки, чорно-білі світлини Василя Стуса з родиною та прижиттєві газетні публікації віршів поета. У такий спосіб автори експозиції продемонстрували історію видання поета в Україні та закордоном. За життя Стуса на батьківщині з ідеологічних причин не було видано жодної книжки, а першу збірку творів надрукували у Брюсселі. Триватиме виставка до 10 лютого.

Дмитро Палій, заступник директора з наукової роботи Музею книги і друкарства: «Вперше експонуються рукописи Василя Стуса, рукописи, написані і на волі, і у в’язницях, – серед них є сторінка дисертації. Ми втратили у Стусові не лише видатного поета, а й видатного вченого».

Дмитро Стус, літературознавець, син Василя Стуса: «До 75-ти ліття ми зі студентами повністю виклали всього Стуса в Інтернет, я вважаю що це найважливіше. Хочеться, щоб люди могли подивитись, як починалося, з яких видань, яка еволюція відбулася у цих виданнях».

Василь Овсієнко, правозахисник, публіцист, історик дисидентського руху: «Він поводився з КДБістами, наче він обвинувач на новому Нюрнберському процесі. Звісно, їм таке не подобалось. Але в стосунках із нами, з людьми – це була дуже лагідна, культурна, чемна людина».

 

litakcent.com