категорії: музика стаття

Інтелектуальний реп: від ніггерських кварталів до сенсу буття

Буенос діас, шановні сіньйорес і сіньйорітас! Сьогодні я хотів би порушити таку тему, як “Інтелектуальний реп”. Що ж він собою являє, можете спитати ви. А це – пісні, що виконуються у стилі реп, але зміст текстів яких змушує слухача замислитись над сенсом життя, або ж просто спрямовані на підвищення його інтелектуального рівня.

На практиці це виглядає так: репер читає не про те, що він найкрутіший ніггер мікрорайону, “всєм стоять, трамвай, пріжацца вправо”, а розкриває славетні сторінки історії (Bad Balance, “Козаки”), роздумує над нелегкою долею емігранта (Каста, “На порядок вище”), шукає сенс буття (Тартак & Бангі Хеп, “Вогник”), або ж роздумує над долею репера (Графіт, “Марафон”). При тому, помітьте, пісні, що виконуються речитативом ідеально підходять для розкриття саме інтелектуальних питань, адже репер за більш короткий проміжок часу встигає видати “на гора” набагато більше інформації, аніж котрийсь шоколадноголосий співак, який за всю пісню співає тільки два рядки.

Тему інтелектуального репу я вважаю досить актуальною, тому що здобутки саме у цій течії буде не соромно показати як нашим бабусям, так і нашим онукам, бо ці пісні матимуть певну культурну цінність.

Приємно, що вітчизняні гурти (як російські, так і українські) піднімають питання розвитку особистості доволі часто у своїх піснях. Так вже склалося, що для багатьох реп є синонімом до слова СИЛА. Це, в першу чергу, пояснюється коренями цього напрямку музики, котрі лежать десь у ніггерських підворіттях американських мегаполісів. Переселенці з Африки за доволі короткий термін змінили реальні джунглі з тиграми, кобрами, а також іншою лісовою нечистю на “кам’яні джунглі” з сержантами Мусаріо, наркодилерами та іншим хуліганством. І тому там реп використовувався, як своєрідний протест проти нерівноправної боротьби державним апаратом.

У нас же, за умов відсутності пересельців з Африки, реп набув певних аутентичних ознак, і завдяки творчості зазначених вище, а також багатьох інших, гуртів, реп можна асоціювати зі словом РОЗУМ. Звичайно, є багато груп, котрі надають перевагу “ніггерській” тематиці. Але деякі з них використовують слово “геттто” лиш як риму до слів “где-то”, “это”, “лето”. В той же час, треба розуміти, що якщо дійсно хочеш чогось досягти, маєш культурно рости і піднімати в своїй творчості глибокі питання.

Тож... Які можемо зробити висновки? Інтелектуальний реп у творчості вітчизняних гуртів Є. Більш того, він навіть оформився в окрему течію у хіп-хоп культурі, що не може не радувати. І в той же час, гурти не мають лиш читати на інтелектуальну тему, адже поряд з такими піснями мають існувати і “бойовики”, і пісні-приколи, і пісні про кохання. Справа в тому, що дійсно талановиті виконавці мають показувати різні грані свого таланту, випромінювати себе у різних напрямках і тоді наша музика підніметься на ще більш якісний рівень. Головне – знати міру.

Це лиш невелика спроба дослідження теми “інтелектуального репу”. Багато з чим Ви можете не погодитись, але я завжди радий Вас вислухати. Усім респект. Сподіваюсь, що стаття не пройде мимо Вас і ви напишете мені на і-мейл Ваші думки.