категорії: музика стаття

«Theodor Bastard»: етно-тріп-хоп у Зеленому театрі

теґи: Theodor Bastard, tribal, trip-hop, Зелений театр

DSC_0533У серпні Україну відвідав один із найбільш неординарних російських гуртів «Theodor Bastard». Музиканти дали концерти у Львові та Києві, залишивши поціновувачів в очікуванні повернення їхнього шоу, сповненого магічного саунду та мотивів, запозичених у народів усього світу.

Київський концерт п’ятьох чарівників звуку відбувся у Зеленому театрі – затишному клубі на Печерську. Це стало вдалим експериментом після більш камерного концерту 2012 року у «Underground music hall». Варто сказати, що саунд «Theodor Bastard» змінився за період їхньої діяльності з 1999 року від індастріалу й досить меланхолійного тріп-хопу до етніки й трайблу, що було помітно на київському концерті. Група переаранжувала старі пісні під виконання у супроводі етнічних ударних, діджеріду та інших цікавих інструментів, які нечасто почуєш на концертах тріп-хопових виконавців. Плейбек звучав лише тоді, коли критично неможливо було зіграти даний звук наживо – гурт максимально наблизив звучання до живого виконання. Цим враження від концерту й відрізнялося від студійних записів.

Вже починаючи з драйвового інтро гурт затягнув публіку у свій світ й не відпускав до кінця. Звучали й звичні для фанатів хіти («Зима», «Иду, иду!», «Пустота»), й абсолютно нові композиції (одна презентувалася вперше й не мала ще назви). До того неговірка Яна Вева під час представлення нових композицій розповіла про свої враження від Африки й життя людей там.

DSC_0524

У «Satory Aisha», одній із найвідоміших пісень гурту, голос Яни Веви доповнився речитативом Федора ‘Сволочі’. Вражало поєднання відеоряду й наспівів з цілком різних культур – від Африки до Азії та Європи. Колориту додав й танок двох дівчат з «Jah Surya» Dance Group , які танцювали трайбл під пісні «Anubis» і «Takaya Mija». Врешті гурт зіграв на біс «Будем Жить», «Пустота» і «Gerda». 

Незважаючи на досить складний європейський тур і втомленість після переїзду Львів-Київ, гості з Росії показали вищий клас виконання. Тепер група працюватиме над записом нового альбому та порине у поїздки Азією у пошуках нових музичних вражень та натхнення.