Йожеф Кардош: "Ми інтегрували геїв та лесбіянок"

теґи: Йожеф Кардош

Йожеф КардошПрограмний директор фестивалю "Сігет" Йожеф Кардош дуже поспішає. Розмовляємо з ним на ходу, майже біжучи. Він займається музикою, відбирає гурти, організовує сцени та театр.

– Як ви зустріли "Сігет" або ж він вас?
– Я працюю в "Сігеті" вже 10 років, а перед тим працював волонтером на фестивалі. Тож, фактично, я з "Сігетом" вже працюю 13 років. Він відбувається вже шістнадцятий раз. Коли був волонтером, продавав квитки на вході та був водієм автобуса для відвідувачів.

– Як стали програмним директором?
– Я багато часу проводив на фестивалі, і дещо до того організовував. Декілька не таких масштабних фестивалів. Тож мене просто запитали, чи цікавить така вакансія і я із задоволенням погодився.

Йожеф Кардош– Як змінився фестиваль за цей час?

– Він став більш інтернаціональним, набагато більше відвідувачів тепер, ми отримали хороше фінансування і тепер можем запршувати іменитіших виконавців.

– Як вам українська сцена?
– Знаємо, слухаємо. Звісно, щороку ми намагаємось взяти когось з України. Цьогоріч в нас є український гурт "ІДМГ" на сцені А38, також ми запросили акробатів, бо ми знаємо, що український цирк дуже сильний. Ми будемо глибше вивчати вашу культуру, бо розуміємо, що знаємо надто мало.

Йожеф Кардош– Чи не думали зробити українську сцену?
– Ми не можемо такого робити, бо тоді нам доведеться зробити італійську, французьку та інші сцени. А музику доцільніше розділяти за стилями, а не за національностями.

– У вас є африканська...
– У нас не лише африканська – циганська, румунська, є сцена геїв та лесбіянок. Останню ми зробили, бо хочемо привернути увагу до меншин. Африканську зробили, бо вона дуже популярна, особливо африканські танці та ритми. Їхня культура дуже яскрава, роблячи їм окремі сцени, ми хочемо інтегрувати їх у фестиваль і зробити його толерантнішим.

– Нам казали, що наступного року "Сігету" може не бути...
– Щороку ходять такі чутки, але все гаразд, чекайте наступного року наш фестиваль.