«Lama» презентує свій перший альбом «Мені так треба»

LamaОстаннім часом в багатьох гарних українських банд почали виникати певні затримки з виходом чергових альбомів. Затишшя порушила поява дебютного альбому гурту «Lama», що вже встиг зарекомендувати себе постійними ротаціями на радіостанціях українських міст.

Власне кажучи, гурт, що складається з п’яти осіб, асоціюється виключно з солісткою і клавішницею Наталею Дзеньків, тому мову вестимо саме про неї. Одразу попереджаю – ми не будемо торкатися семантики назви «Lama», індійської міфології, віщого сну співачки та іншого мотлоху на цю тему, – ви це зможете почитати де завгодно.

Наталка не з тих дівчат, що на музичному Оліпмі з’явились раптово і нізвідки. Маючи початкову музичну освіту (фортепіано), подібно до тої ж Юлі Міщенко з «Таліти Кум» (ансамбль «ЗНОВУ ЗА СТАРЕ»), вперше співачка «засвітилась» у незабутній «Території-А» десятирічної давності у складі франківського поп-гурту «Магія», найхітовішою піснею якого була «Напиши мені, доле, листа», що незвично довго трималася у хіт-параді імені Рудницької та Бригинця. Тоді через невміння займатися бізнесом у музиці проект подібно іншим цікавим ансамблям з часом почив у Бозі. Зараз Наталя постає вже не безтурботним дівчам-студентом, а зрілою дівчиною, котра ніби підсумовує все пережите й пройдене за початковий період життя. Продовжуючи працювати із своїм земляком, відомим саундпродюсером Віталієм Телезіним, на сьогодні Наталя є обличчям одного з найякісніших україномовних поп-продуктів нашої Батьківщини.

Коли з’являється неординарна постать, одразу напрошуються різноманітні аналогії, порівняння… Лама посилено акцентує свою «ідентичність»: дуже неординарний спів, маркований інтимністю, коли чутно найменші вібрації в голосі, (як же це не схоже на вокал співачки десятирічної давності!) її пристрасну манеру співу я порівняв би з манерою співу фронтмена фінської музичної формації так званого «Love-metal напрямку» Вілле Вало. Неабияка врода співачки, її неповторний шарм разом з цяточкою на лобі на індійський манер чи квіточкою, як на обкладинці альбому, довершують цілісну картину.

З технічного боку альбом зроблено досить професійно, аранжування якісне, рівень композицій приблизно однаковий, немає відверто сірих пісеньок. На нашу думку, це чергова варіація яскравого «жіночого тексту» в сучукрмузоні (Крихітка Цахес, Ірина Білик, «Таліта Кум»…)

Лірика Лами, як і тексти більшості наших формацій, є суто особистісною, вирізняючись своєю рясною образністю й асоціативністю («Білі вогні», що «світять ТАМ лиш мені», «Стерті фарби», «Блакитна квітка», «Хтось чужий», що «був між нами», «Вже відлітає твій літак» тощо). В колі інтимних стосунків варіюється кілька мотивів: втрати кохання старого, віднайдення кохання нового, розведення мостів з власної ініціативи і навпаки; звернення, ствердження, питання, питання і ще раз питання… Але на перший план виходить яскраве жіноче «я», що заявляє про себе, самостверджуючись: «Живу! Тепер я знов живу!», «Мені так треба!».

Наскільки лірика Наталі підлягає штампам? При бажанні штампи можна завжди відшукати (і у Лами їх трохи є), уся справа в цьому самому бажанні. Та чи варто? Сутність якісної поп-музики, наскільки я її розумію, саме відволікти, надати фоновий супровід, розслабити, навіяти. Тут не може бути агресії, негативної енергії, глибинної філософії чи протесту проти чогось. Це маскульт, дія на підсвідоме. І те, що подібні зразки якісної поп-музики нам потрібні як повітря – факт незаперечний. Так, тексти Лами не такі глибокі, як, наприклад, у Юлі Міщенко чи Саші Кольцової, але це музика самодостатня. На відміну від деяких інших вітчизняних поп-проектів.

Треклист:
1. Інтро
2. Літак
3. З Тим (Кого Любила)
4. Мені так треба
5. Моє серце
6. Не Сліди
7. Обман
8. Тіло Тремтить
9. Між зорями
10. Сон
11. Білі Вогні
+бонус
12. Мені Так Треба 2006