«Шоу бізнес» від Таліти Кум

Таліта Кум - Шоу бізнес«Ви не хвилюйтеся, повністю їсти не буду, тільки понадкушую і це буде приємно!» – заспокоїла в онлайн-конференції Юлія Міщенко, лідерка гурту «Таліта Кум» схвильовану прихильницю, що переглянула по тіві мультяшно-кровожерний кліп «УПС!». Це відео означало швидку появу чергового альбому, вже третього за ліком.

Що ж являє собою новий реліз під «комерційною» назвою «Шоу-бізнес»?. Ноу-хау – на платівці групи вказані ріалтони та поліфонічні мелодії шести із десяти пісень (1, 2, 3, 4, 7, 9) плюс відсутність будь-якої іншої інформації (крім переліку пісень, звичайно). Але, звісно, не це головне. Як стверджує лідер групи, в інтерв’ю шанованому «ДТ», головне те, що альбом планувався як «дуже позитивний і світлий», адже «все насамперед спрямовуватиметься на позитив і хороший настрій». Тож від цього і танцюємо. Одразу, глянувши на оформлення платівки, кидається в вічі наявність різноманіття яскравих барв – власне, це скомпільовані анімаційні слайди вже згаданого кліпу, де Юля нібито поїдає свого гітариста і, за сумісництвом, коханого чоловіка Сергія Глушка (насправді, як ми вже довідались, «лише надкушує», і до того ж, виключно з добрими намірами ). Отже, маємо світлий образ впевненої у собі жінки, такої собі «self-made woman», яка нічого лихого не робить, а лише насолоджується життям і радить робити те саме іншим. Із таємничої «гарячої і гіркої» дівчини-кави вона перетворюється на сіяча «розумного, доброго вічного», себто, ПОЗИТИВУ – саме таку назву має останній трек – аудіозапис «звуків природи і не тільки» у парку.

Наразі маємо 9 композицій плюс вже згадані цвірінчання у парку та відео «УПС!». Враження, чесно кажучи – суперечне, тож проаналізуємо кожну композицію окремо.

Отже, відкриває диск єдина поки розкручена композиція «УПС!». Такий собі, милий стьоб із психоаналітичним відтінком. Скажемо так, це точно не найгірший серед наявних на диску треків, а дуже навіть цікава пісенька.

«Джек-пот». «Кохання – це супергра: на кону великий лад. Тремтять в напрузі серця – хто із нас зірве джек-пот»… Така тіпа центральна думка. Іронічно, але трохи примітивно. Не спонукає до мислення.

Шоу-бізнес – це, безперечно, «шалені мрії-почуття», і ще це - «найкраща з усіх пригод…». Майже як у п’єсі Подера «День колгоспника», пам’ятаєте, де радіола «Аеліта» голосно кричить «Я люблю тібя, жизнь…»?

«Моє кохання» - це ще один шедевр-переспів відомого хіта «I love you, baber» з джазовим відтінком… В Мережі мені довелося надибати таку характеристику на цю пісню – «Інеса Братущик енд Орест Хома форевер!» І що тут заперечити мені, поціновувачу «Таліти»? Сплошний позитив, туди єво в качєль…

[Він] і [Вона] так само не блєщуть оригінальністю… So is трек під назвою «Білим снігом». Ну а танцювальний ремікс «Гарячої і гіркої» - це приблизно те саме, що сучасні танцювальні ремікси на пісні Цоя. ІМГО…

«Романс» і «Просто бути людьми» (поряд із «УПС!») - найбільш вдалі, на наш погляд, композиції. В «Романсі» нарешті є проникливий ліризм, те, що вирізняло групу в попередніх альбомах: «Хоч осінь вже завтра буде, та серце нехай чекає! І вірити хочуть люди – повернеться все, що минає!». Друга композиція взагалі характерна для творчості Юлі через свою сповідальність, інтимність, афоризмовість мови: «Наше життя – політ невагомості, що ми шукаєм по картах і компасах?..»; «Наше життя іде, як ідуть дощі, тихо зникають роки за поворотами – немов міражі…»; «Це так не страшно і зовсім вже не болить, наше життя – це тільки коротка світла мить…». І висновок-настанова вкінці: поки буде сонце світити – люди, нам потрібно любити! ШО кому неясно?  До речі, склалось враження, що куплети і приспів у «Просто бути людьми» за своєю мелодикою, настроєм зовсім різні.

Висновок? Експерименти і настанова партії і правітєльства на вже згаданий «позитив і хороший настрій» загалом не виправдали себе – альбом не те щоб провальний, але однозначно слабший за попередні. Щось подібне ми вже проходили, коли в того ж «Океану Ельзи» третя платівка («Будинок зі скла» не рахується) «Модель» була так само слабшою за свого попередника «Я на небі був». Але хочеться сподіватись, що крива синусоїди піде вгору, тим більше, що сама Юля, судячи з численних інтерв’ю, схоже, не сумнівається у поступі групи.


Трек-лист:

1. Упс!
2. Джек-пот
3. Шоу бізнес!
4. Просто бути людьми
5. Моє кохання
6. [він] і [вона]
7. Романс
8. Білим снігом
9. Гаряча і гірка
10. Позитив
+УПС! Відео