категорії: кіно стаття

Ліквідація «Кінопанорами»: борделі та офіси замість кіно

Знущання над киянами продовжується

теґи: артхаус, Збережи старий Київ, кіно, кінопанорама, кінотеатр

КінопанорамаТрапляються новини, від яких опускаються руки. Для мене такою стала новина про продаж «Кінопанорами». 11 грудня на пленарному засіданні Київської міської ради ухвалено рішення про продаж за 7 млн. гривень земельної ділянки під кінотеатром «Кінопанорама», що по вулиці Шота Руставелі, 19. Так влада наносить місту ще одни удар нижче пояса - продаж ділянки означає знищення улюбленого багатьма киянами кінотеатру.

КінопанорамаПротягом десятків років антилюдська влада систематично знищує обличчя старого Києва. Прецеденти, коли на місці дитсадків, скверів, спортивних майданчиків, культових історичних споруд виростають багатоповерхівки, вже стали повсякденністю. Киян привчили до послуху і покори, щодня їм дають зрозуміти, що там їхня думка нікого не цікавить. Адміністрація спочатку Олександра Омельченка, а тепер і Леоніда Черновецького продовжує цинічно чхати на права «маленького українця», позбавляючи людей простору, чистого повітря і можливості культурно проводити дозвілля, адже паралельно з руйнацією архітектурною відбувається руйнація культурна - падіння «індексу оригінальності» міста, девальвація його туристичної цінності. Обличчя Києва стирається. Ще трохи - і місто перетвориться на звалище офісів, кофехаусів і гіпермаркетів будівельного причандалля, а культурна столиця перебереться до Львова чи Одеси.

Кінопанорама«Чиясь» «невидима» (обидва слова взяті в лапки) рука вперто впроваджує свою зомбоідіотичну політику. Так з'являються фітнес-центр на Софіївській площі, будинок-монстр по вулиці Грушевського 9-А, що спаплюжив тисячолітній вид на правий берег Дніпра, так закриваються культові для киян гастрономи - на розі Великої Житомирської (БЖ) й Андріївського узвозу, «Морозівський» навпроти Червоного корпусу (гастроном працював з 1912 (!) року), «Центральний» на Хрещатику, так продаються кінотеатри - «Україна», «Жовтень» і ось тепер - «Кінопанорама».

КінопанорамаВ серпні 2008-го депутат Київради від партії, не будемо говорити якої партії, Олександр Бригінець (яке знайоме прізвище!) оприлюднив 10 муніципальних кінотеатрів, які КМДА пропонує продати: Братислава, Лейпціґ, Ленінград, Росія, кінотеатр ім. Т.Г.Шевченка, Київська Русь, Флоренція, Екран, Жовтень, кінотеатр ім. Гагаріна. Все це робиться з метою створення так званого «комунального підприємства Київської міської держадміністрації Київкінофільм» - де факто, слухняної підконтрольної структури, в межах якої крутитимуть тільки «правильне» кіно без відхилення від норми (ця думка має право жити хоча б тому, що пафосний мейнстрімовий «Київ» не зачепили). Віднині забудьте про ретроспективи, фестивалі й артхаус: маємо кофетайми замість кав'ярень, будемо мати ще й блокбастери замість кіна.

Тим часом, громадськість стає до опору. Так, колектив «Жовтня» зажадав від київської міськадміністрації заборонити продавати цей культурний заклад. Працівники «Жовтня» звернулися до киян із проханням підтримати заборону на продаж кінотеатру. Пручається й «Кінопанорама». Ось як коментує ситуацію директор кінотеатру Наталія Соболєва:

- Підписи у нас є в такій кількості, що нікому й не снилося. Крім того, ми маємо підписи близько 100 чоловік - представників культурної еліти нашого міста, таких як Юрій Іллєнко, Наталя Сумська, Лесь Танюк, Юрій Рибчинський. «Кінопанорама» вже років 10 не кричить, а робить все, щоб лишатись «Кінопанорамою». Дасть Бог, складеться...

Заступник директора Георгій Рупосов настроєний менш оптимістично:

- Фактично, продаж означає ліквідацію кінотеатру. Я бачив проект і в ньому існування кінотеатру не передбачено.

Що тут скажеш... Маємо те, що маємо. Розруха, як відомо, не в клозетах, вона - в головах!