категорії: візуалка стаття

Виставка Олександри Брикси: Львів, акварелі, джаз...

теґи: Львів, Олександра Брикса, виставка, галерея "Равлик"

художниця Олександра БриксаДля мене Львів асоціюється з дощем та ароматом кави. А музика – звичайно, джаз, бо тільки він переплітається з дощем. Це місто – Мекка для митців. Художники і музиканти створюють шедеври, прості, як дощ, легкі, як акварелі…

В художній галереї «Равлик» знову свято. Юрій Гайда, директор галереї, продовжує відкривати львів’янам Львів. На цей раз його гостя – молода художниця, котра вже 16 років мешкає в іншому місті, в іншій країні, але продовжує любити Львів. Олександра Брикса народилася в Україні, з 1993 року живе і працює у Празі. Вона займається живописом та графікою, і треба сказати, досить успішно. Її роботи виставлялися в Чехії, Швейцарії, Ірландії. Зараз Олександра навчається в Українській академії друкарства.

До улюбленого міста художниця привезла виставку своїх акварельних робіт під назвою «Львів у контексті європейських міст». Це її дипломна робота, яку молода мисткиня представила і захистила дуже вдало.

На відкритті виставки було багато гостей, багато квітів, усмішок, теплих слів і джазу. Вузький вхід у підземелля, де розміщується галерея, з обох боків освітлюють свічки. В їх мерехтливому світлі старовинне підземелля виглядає ще загадковішим. Від мурів віє холодом і таємничістю. Але як тільки заходиш всередину, потрапляєш у чарівний світ джазу та акварелі. Музика блукає лабіринтами столітніх коридорів. Сонячні зайчики прориваються крізь хмари і танцюють на картинах. Хочеться зупинитися, зануритися в містичну атмосферу, яку вдалося відтворити у своїх роботах молодій художниці.

виставка Олександри БриксиПерше враження від картин – що ти милуєшся вуличками старого Львова, але придивляєшся ближче і бачиш написи: Львів, Прага, Роттердам, Відень, Дублін. «Його схожість не тільки в архітектурному стилі, але й містиці, дусі колориту та загадковості з цілим рядом міст європейських країн», – написала Олександра Брикса у буклеті виставки. Стільки подібного – і разом із тим, це зовсім різні міста зі своєю історією, своєю архітектурою та атмосферою. Як зазначила Олександра у розмові з журналістами, ці міста мають багато спільного. Але є і відмінності, це в першу чергу – менталітет їх мешканців.

У своєму виступі Олександра Брикса поділилася своїми спогадами про Львів, яким вона бачила його в дитинстві. Художниця розповідала з легким акцентом і нотками ностальгії у голосі про свої перші враження, які вона пронесла через роки, а тепер зобразила у своїх акварелях. Як зазначали мистецтвознавці, роботи Олександри є високого художнього рівня, а Львів вона відобразила з особливою теплотою.

Художниця наголосила, що Львів – це унікальна архітектурна скарбниця, яку треба берегти. «І хоча старовинні будинки не ремонтують, це надає Львову особливого шарму, особливої пастельності», – сказала Олександра Брикса.

Відвідувачі виставки ділилися враженнями від побаченого: «Зараз мало хто може так тонко передати красу Львова, навіть самі львів’яни». А я дивилася на картини, де здіймалися до неба шпилі соборів, і здавалося, що люди на картинах ось-ось оживуть, задзвенить трамвай і можна буде почути мелодію джазу, змішану з ароматом кави…

Як виявилося, колись ми вчилися з Олександрою в Самборі, в одному навчальному закладі, але не пам’ятаємо одна одну. І зараз продовжуємо жити у паралельних світах: вона – в акварелях, я – у місті, зображеному на її картинах.

Олександра Брикса працювала у різних жанрах. Ця виставка, безумовно, є ще одним свідченням яскравості її таланту. На майбутнє художниця має амбітні плани створити щось нове, експериментальне.

Варто сказати, що у Празі Олександра Брикса має власну картинну галерею, а також свій сайт у мережі інтернет www.obryksa-art.com. Виставка «Львів у контексті європейських міст» буде тривати в художній галереї «Равлик» у Львові з 2 по 20 червня, і її варто побачити.