категорії: література

Презентація роману Марини Гримич „Фріда” у Бердичеві

    У травні 2006 року у видавництві „Дуліби” вийшов у світ новий роман Марини Гримич „Фріда” (рецензія>>>), за три місяці продано 2 тисячі примірників, що для книги в товстій палітурці і відповідною ціною є безперечним успіхом як авторки, так і видавництва. Очевидно, читач вже скучив за книгою з реальним історичним тлом і глибоким психологізмом, побудованим на міжетнічних і особистих відносинах у поліетнічному середовищі одного з правобережних міст України.



    Головна героїня роману – успішна бізнес-леді опиняється після тривалої відсутності у напівзруйнованому домі свого дитинства, бродить його порожніми кімнатами і чорними ходами, лабіринтами своєї пам’яті, підземеллями старовинного міста, зустрічаючи на своєму шляху привид Гешефта, вічного мандрівника часу Юру-юродивого, представників давніх аристократичних польських родів, вірменських торгівельних династій і єврейських підприємницьких фамілій, знаменитих картярів, гендлярів, коханців, фарцовщиків і контрабандистів.

    Роман „Фріда” за короткий час зробив справжню культурну революцію в Бердичеві, у місті активізувалася пошукова, архівна робота щодо історії Бердичева, відновився такий жанр як усна історія міста, роман передруковується у місцевій газеті та на сайті міста, ведуться активні дискусії, люди впізнають у героях реальних історичних осіб. Ідуть відгуки не лише з України, а й Росії, Польщі, США та Ізраїлю. Книга має понад 20 рецензій.

    Заінтригована і піднесена громадськість Бердичева запросила Марину Гримич у своє місто, щоб та запрезентувала свою книгу. Зустріч приурочено до Міжнародного турніру з легкої атлетики імені Віталія Лонського, на який з’їдеться багато учасників, іноземних гостей, журналістів. Така взаємопов’язаність невипадкова. У художньому оформленні книги Марини Гримич використано картину відомої української художниці Ніни Денисової „Перемога”, де жінка долає планку. А мешканець м. Бердичева Юрій Кримаренко в 2005 році став чемпіоном світу зі стрибків у висоту. Таким чином книга Марина Гримич стала удвічі символічною і дорогою для Бердичева.

     Події відбудуться 3 вересня 2006 року у Бердичеві: 11.00 – презентації Книги у Музеї Бердичева, 13.00 Прес-конференція з авторкою у палаці культури; 14.00 виступ на Відкритті міжнародного легкоатлетичного турніру імені Віталія Лонського.