категорії: музика стаття

Руслана Лижичко: «Тюрма – новий символ сучасної України»

теґи: Руслана Лижичко, акція Не мовчи, пісня «Це ЕЙ-форі-Я!»

IMG_0062 – копия

Днями народна артистка України Руслана Лижичко презентувала акцію «Не мовчи» проти беззаконня судової системи України 

Зробити це співачку спонукала ситуація, що склалася у нинішньому судочинстві України, зокрема історія довкола родини Павличенків, яка набрала міжнародного розголосу.

Нагадаємо: суддя столичного Шевченківського райсуду виселив родину Павличенків із їхньої квартири. Батько Дмитро Павличенко почав публічно воювати проти судді – організовував прес-конференції, писав скарги. Згодом служителя Феміди знайшли мертвим у під’їзді його будинку. Сорокасемирічного Дмитра та його 19-літнього сина Сергія звинуватили у вбивстві. Мотив – помста. Молодшого Павличенка позбавили 13 років волі, батька ж засудили довічно. Тим часом і адвокат родини, і друзі Сергія певні, що цих двох підставили, а їхня справа «шита білими нитками». 

Наприкінці минулого місяця до Києва з різних куточків України, Росії, Польщі, Чехії, Білорусі, Литви з’їхалися тисячі представників футбольного руху ультрас, членом якого був молодший Павличенко, і провели акцію на підтримку родини Павличенків. Таким чином фанати київського «Динамо» висловили протест проти вироку суду. Згодом прізвище Павличенків прозвучало з футбольних трибун на усю Європу, адже масштабні акції на підтримку батька та сина стали проводити у багатьох країнах світу. Нині без гасла «Волю чесним! Свободу Павличенкам!» не проходить жодна гра київського «Динамо», нею перейнялися фанати майже всіх українських команд.

IMG_0078 – копия…Співачка Руслана прийшла на прес-конференцію у наручниках і в супроводі двох здорованів, які були вбрані у камуфляжну форму та мали на головах чорні балаклави. Вони нагло тримали артистку попід руки й усе це навіть мало скидалося на виставу. Руки Руслани були посинілими, а вимова її звучала зворушливо і тривожно. 

– Поки з нами й нашими родичами усе гаразд, чужі проблеми нас не хвилюють, – мовила співачка. – Справа з родиною Павличенків є дуже мутною, вона – страшна. Я не можу казати напевне, чи ці люди праві, але я точно можу сказати, що суддя, який їх засудив, однозначно не правий. Гадаю, родина Павличенків стала жертвою суддівського свавілля. До речі, так вважають і мої родичі, близькі та друзі. А оті фальсифікації на парламентських виборах в Україні, і ті рішення, які виносили судді, довели, що суд в Україні є продажний. Мені прикро, що безлад, несправедливість, замовні справи стали нормою в Україні. І я закликаю до елементарної справедливості: люди, не мовчіть! Бо завтра на місці родини Павличенків може опинитися будь-хто із нас. 
Руслана додала, що нині дуже багато зневірених і втомлених людей. Мовляв, ми звикли, що влада нас не чує, тому у випадку з Павличенками ніхто й не збирається на них звертати увагу. 

– Ми дійшли до такої крайності, що коли бачимо заяви на кшталт «Україна прощається й ховає демократію», то для нас це вже бекграунд. Нині стало нормою те, що нас вважають дурнями, на нас плюють. Це роблять і під час виборів, і під час таких справ, як от у сім’ї Павличенків. Але жоден українець не може відчувати себе у безпеці в державі з такими судами і такими суддями! 
IMG_0083 – копияНа підтримку акції «Не мовчи!» Руслана випустила пісню «Це ЕЙ-форі-Я!» і, приєднуючись до безстрокової акції «Свободу Павличенко», зняла кліп за ґратами. Так вона показала Україну та її несвободу. За сюжетом співачка потрапляє в тюрму, де її та інших в’язнів б’ють і катують. Символічним є й те, що знімання нового кліпу відбувалися у колишній в’язниці – Київській фортеці, де в одній зі споруд іще 100 років тому утримували політичних в’язнів. 

Промовистими у відео є кадри, де молодий хлопець за ґратами грає на бандурі. Сьогоднішня українська екзотика – це вільна душа у тюрмі. 

– Цим кліпом я хочу продемонструвати нашу сьогоднішню екзотику, – коментує співачка. – Нині, щоб показати Україну, треба показувати, на жаль, тюрму. Тюрма є новим символом України, на мою думку. 

Цікаво, що протягом останніх двох років Руслана писала й виконувала веселі та розважальні пісні. Але раптом динаміка емоцій її найновішого проекту опустилася до цілковитого драматизму. 

– Бо направду в Україні стає дуже тяжко жити, – підсумовує. – Тому я хочу підтримати цих хлопців. І сподіваюся, що мене почує молодь та інші небайдужі люди. Бо коли ми з чимось миримося, то живемо з цим. Якщо ж не миримося, то робимо такі акції і головне – не мовчимо, а кажемо про це відкрито. Я закликаю й публічних людей підтримати акцію «Не мовчи». А під час виступів, на яких звучатиме ця після, постійно повторюватиму, що мовчати більше не можу й не хочу. 

IMG_0086 – копияДо слова, Європа та Америка вже побачили це «тюремне» відео Руслани й почули англомовну версію пісні «Це ЕЙ-форі-Я!». З її слів, там уже знають, що політичні замовлення у нас – це норма. І що бандура, яка звучить за ґратами, – це Україна сьогодні. 

Водночас співачка зазначила, що не хотіла, аби її акцію сприймали як політичну. 

– Чи ви вірите, що ці люди (Тимошенко й Луценко) сидять за те, за що їх посадили? – ставить риторичне запитання. – Тоді треба посадити весь Кабмін і всю Адміністрацію сьогоднішнього Президента! Однак я не хочу, аби мою акцію відносили до політики. Я не хочу бути просуванцем будь-якої політичної ідеї чи сили.