категорії: література

Ще один український книжковий проект "Книжки незалежного 15-річчя, що вплинули на український свiт"

Всеукраїнський рейтинг "Книжка року" спiльно з журналом "Книжник-review" та газетою "Україна молода" припрошують Вас до iнтелектуального пасьянсу - згадати свої найяскравiшi читацькi враження за останнi 15 рокiв i вiдповiсти самому собi, якi ж книжки справили на Вас найбiльше враження. Згадати все!
На жаль, причин для нацiональної гордостi у незалежнiй українськiй економiцi, м'яко кажучи, небагато. А от помiж тих приблизно 70 тисяч книжок, що з'явилися на нашому ринку в цi роки, є чимало видань, якi роблять честь суспiльству. Вiдтак, це опитування дозволить вияскравити, урельєфнити безперечнi здобутки українського книгарства часiв Незалежности.
Визначити кращi книжки? Чи це взагалi можливо? Адже книжки бувають солодкi й холоднi, слiпучi й ледь чутнi - як це порiвнювати? Але ж можна оцiнювати за рiвнем впливу на читача; за тим, який слiд в його душi й розумi лишила та чи та книжка. Отже, просимо Вас назвати найважливiшi, найрезонанснiшi, на Вашу думку, видання останнiх 15-ти рокiв - книжки без котрих нинi важко уявити український культурний ландшафт; книжки, якi започаткували новий рiвень iнтелектуальної дискусiї, новi лiтературнi та науковi напрямки; видання, що пiднесли сучаснi стандарти мистецтва книги.
Пропонуємо Вам вiдзначити до десяти найважливiших, на Вашу думку, видань в однiй, кiлькох або в кожнiй номiнацiї. Розставляти мiсця помiж цих 10-ти обраних книжок не потрiбно - досить лише зробити будь-яку позначку (як на виборах) у вiльному вiконцi праворуч вiд обраної книжки.

P.S. Пропонованi списки перейшли уже двi стадiї вiдбору: спочатку на пiдставi пропозицiй видавцiв та результатiв щорiчних рейтин?iв "Книжка року" укладалися довгi списки, що мiстили понад 50 позицiй у кожнiй номiнацiї. Тодi цi списки розглянули понад 200 експертiв - фахiвцi унiверситетiв та академiчних iнститутiв, книжковi аналiтики та лiтературнi критики, публiцисти. Їхня оцiнка дозволила скоротити списки номiнацiй до 30 позицiй. Перевагу вiддано бiльш тиражним i популярним книжкам перед вузькофаховими та випущеними обмеженим накладом.

Остаточне слово за Вами, дорогi читачi!
Голосувати можна тут -> bookukrbest.kiev.ua