категорії: візуалка стаття

Сенсація! Леонардо да Вінчі - жінка!

теґи: Джоконда, Леонардо да Вінчі, Мона Ліза

Мона ЛізаОсь тобі і маєш!

А нам весь час казали, що жінка не може бути геніальною! Що це такий собі привілей чоловіків – бути розумнішими. Аж ось, читаю вельми цікаву статтю. Навіть не одну статтю, а декілька, з яких досить логічно випливає думка, що Великий Майстер Відродження, геній усього людства Леонардо да Вінчі – жінка!

Скільки критиків та літературознавців намагались зрозуміти портрет Мони Лізи! Розглядали його мало не під мікроскопом, а істина весь час була на поверхні! Та то ж і є справжня сутність Леонардо! Уявляєте? І це виявила наша українська жінка! Ото будуть дива, коли виявиться, що й сам Леонардо (чи вже Леонарда) виявиться українкою. Та я, мабуть, і не здивуюсь цьому. Чому б і ні?

Не втримаюсь і перекладу останню на сьогоднішній час статтю про сенсаційне повідомлення щодо генія да Вінчі.

ДЖОКЕР У РУКАВІ. РОЗКРИВАЄМО КАРТИ

Ось уже кілька поколінь б'ються над загадкою такого собі портрета. Експерти, немов докучливі мухи, кружляють над ним, вдивляючись в обличчя нічим особливо не примітній жінці, намагаючись розгадати, що ховається за її посмішкою, який секрет приховує полотно.

Вони багато і розумно просторікують з цього приводу, але їх розлогі коментарі нічого, по суті, не пояснюють.

Мона ЛізаАдже перед нами не загадка, панове! Перед нами відповідь. Елізабет, або Беатріче, скинула з себе маску, жбурнула приклеєну бороду, здерла навислі брови і замість  осоружного чужого прізвища назвала себе справжнім іменем. І додала: «Джоконда». Запевняю вас, не просто так. Те, що Лизавета-Леонардо любив (-ла) гратися зі словами і обожнювала шифрувати свої записи, ніхто заперечувати не буде. У Моні Лізи шифр простий та ясний:

La Gioconda

Gioc (італ.) – гра.

Conda (італ.) – умови, час, розворот.

Отже, умови гри. Умови гри і закони часу змусили цю жінку поголити брови, щоб можна було наліплювати кущуваті, чоловічі. Умови гри змусили її носити фальшиву бороду й чоловічий одяг і грати чоловічу роль. Лише тут, на картині, вона підняла вуаль, щоб світ добре роздивився обличчя геніальної жінки.

Потім вона знову накине на нього серпанок і зникне у легкому тумані, що так добре виписаний на задньому плані. Піде, щоб відповідно до законів часу і далі приховувати свою справжню природу, вкриту чоловічою личиною.