«Тартак» і «Гуляйгород» під «Кофеїном»: збовтано, але не змішано

ТартакРемікси бувають різні. Але якщо говорити про ремікси від справжніх чарівників звуку зі студії «Кофеїн», то цей майже гарантія того, що ми почуємо достатньо несподівану обробку оригіналу. У фонотеці «Кофеїнівців» є власні версії окремих композицій «Крихітки Цахес», «Фактично самих», «Сестер Тельнюк», Росави, а нещодавно вийшов цілий диск, який складається виключно з реміксів «Кофеїну» і виключно на пісні однієї платівки – пам’ятного спільного альбому «Тартака» і «Гуляйгорода».

Диск «Тарак. Гуляйгород. Кофеїн» був практично готовий рік тому, але видавці, насамперед через вихід чергового номерного альбому «Тартака», затягували з його виходом. Єдиним виправданням може бути те, що варто було як слід призабути оригінальний диск дворічної давнини. Адже на зміну «фірмовому» жорстокому саунду «Таратка» прийшли, здебільшого, елегантні клавішні, почасти з цікавими духовими та струнними семплами. Важкі гітари збереглися хіба що у завершальному і другому на платівці реміксі на «Чорноморця». До того ж, завдяки такому музичному аранжуванню вокал як Сашка Положинського, так і учасників фольклорного гурту «Гуляйгород» звучить напрочуд повно й об’ємно, навіть «чистіше», якщо хочете.

Не можна не відзначити вдале розташування треків. Першими двома переспівами «Кофеїн» просто «вбиває». Чи не найбільш потужна з оригінального диску пісня «Ой нема того» починається з розміреного клавішно-духового зачину, на тлі якого пристрасна читка Положинського та емоційний спів «Гуляйгорода» сприймається зовсім по-іншому в порівнянні з першоджерелом, але вражає не менше, якщо й не більше. І одразу ж за цим – перша версія «Чорноморця», який із танцювальної композиції перетворився майже на тріп-хоп симфонію.

Після таких неймовірних реміксів схвально сприймається і «Туман з яром» з регі-ритмом, і відверте диско у «Рясній-красній» та «Приспівках», і гарний фанк у «Сядай-сядай». З решти треків точно має запам’ятатися «Василиха» з чудово відтвореною на початку атмосферою шинку та відголосками попередньої композиції «Ой учора в куми». А майже на завершення – цікава версія пісні «Мій народ» з хором на бек-вокалі та вишуканою сопілковою кодою наприкінці.

Таким чином, можна привітати команду студії «Кофеїн» з черговим традиційно цікавим музичним релізом, а також, користуючись нагодою, привітати з нещодавнім днем народження одного з «батьків-засновників» «Кофеїну» Геннадія Сидорова! Впевнений, наступні майстерно втілені музичні проекти не примусять себе довго чекати!