категорії: інтерв'ю

«ТіК» вчинив «помаранчеву революцію», а Вітя «Олень» став мером Вінниці?

Тверезість і культураНе встигли вінницькі «тіківці» відкатати всеукраїнський тур «Байки про оленів», як на травневі свята вирушили до Каховки на 17-і «Таврійські ігри». До речі, не просто так, а відкривати другий день фестивалю. Вперше «тіківці» поїхали на «таври» два роки тому. Подивившись на фестиваль, фронтмен гурту Вітя Бронюк загадав бажання, щоб наступного року «Тверезість і культура» знову приїхала на фестиваль, тільки вже співати.

- Але наступного року фест перенесли до Києва і ми на ньому не були, - пригадує Вітя Бронюк. – Але цього року моє бажання збулося. Ми відкривали другий день «Таврійських ігор». На них презентували кавер-версію на пісню Шатунова «Белые розы». Ми викупили права на виконання пісні у тих, хто володіє ними в Україні. Я написав літературний переклад, додали ритмів польки та такого собі панку. А журналістів на «таврах» ми пригощали вінницьким салом. На прес-сейшн взяли 6 кг і нічого не залишилось.

Мало не з першої пісні гості фестивалю почали танцювати та обмінюватись з «тіківцями» шаленою енергетикою. Адже вінницький гурт був мало не єдиним на фестивалі, хто грав абсолютно «вживу».
- Є таке поняття, як «дабл», - продовжує Бронюк. – Це коли прописується ритмічна основа і доповнюється живими інструментами, вокал також живий. Але ми не зраджуємо своїм традиціям, тому грали та співали наживо.

- Як пройшов всеукраїнський тур «Байки про оленів»?

- У багатьох містах ми були вперше, тому кожне місто принесло якісь емоції. Бувало таке, що глядачі до останньої пісні сиділи, а потім зал вибухав і тричі викликав на біс. А бувало таке, що народ «заводився» з першої пісні.

Тверезість і культура

- А якісь цікаві ситуації траплялись?

- У Запоріжжі до мене підійшов чоловік не нашої зовнішності і сказав «Вы, знаете, я никогда не разговаривал на украинском языке. И то, что вы сегодня сделали, - больше чем «оранжевая революция». С сегодняшнего дня я буду учить украинский». Може, це банальні речі, але мені було приємно. До речі, у нас всі члени колективу мають педагогічну освіту, і, можливо, на підсвідомому рівні ми несемо якийсь «меседж» людям.

- Ваша «Тихая» пісня викликала «фурор» в українців? Вона увійде до нового альбому?

- Ми цю пісню давно співаємо, але якось товариш спитав, чому ми виконуєм їїї на концертах. Ми вирішили поекспериментувати. Людям подобається. У пісні немає нічого такого, лише гра слів. Перед цією піснею я завжди роблю підводку, типу: люди, зараз може комусь щось здатись, але не поспішайте викликати міліцію (сміється – прим. авт.). Пісня увійде до нового альбому, який плануємо випустити у вересні. У ДВД-версії вона теж буде.

- На «Таврійських іграх» ви презентували новий кліп на пісню «Сосюра». Чому саме ця пісня?

- У Івано-Франківську ми робили відеозйомку усього концерту. І згодом випустимо «дівідішку» концертної версії. А кліп на пісню «Сосюра» також відзняли під час концерту у Франківську. Чому «Сосюра»? Бо це під час усього туру ми починали концерти саме цією піснею. Вона для нас якась символічна.

Тверезість і культура
- Кажуть, у турі ви влаштовували «караоке» для глядачів, дарували подарунки. А що дарували вам?
- Так, ми викликали троє учасників на сцену (не молодших 18 років), вони співали по куплету та приспіву «Оленів» під живий акомпанемент. А зал визначав, хто заспівав найкраще. Переможець отримував ящик горілки «Байка». Таким чином ми роздали близько 25 ящиків горілки. А нам дарували «оленів», дитячі малюнки. Дівчата дарують фото з номерами телефонів. А 24 березня, у мій день народження, ми дали концерт у Кам’янці-Подільському. Після концерту до мене підійшов чоловік та подарував арабську каблучку ручної роботи.

- Які нові чутки дізнались про «ТіК»?

- Днями у київському аеропорті до мене підійшов чоловік та запитав: «Скажіть, а ви були мером Вінниці?». Я відповів, що ні, але працював чиновником. «А чому ж тоді покинули роботу?» А на «Таврійських іграх», коли ми з товаришем з Києва йшли, поряд стояли хлопці у спортивних костюмах і сказали на нас: «Дивись, це чуваки з «Танок на майдані Конго». Такі приколи трапляються регулярно.

Тур закінчився, хлопці повернулись додому, але у творчу відпустку не збираються. Кажуть, нема часу відпочивати. Особливо немає часу розслаблятись лідеру гурту Віті Бронюку, який між концертами має підготуватись до українського весілля, яке разом з коханою Танею справлятиме в середині літа.