категорії: кіно

Трошки вагітна (Knocked Up)

Трошки вагітна (Knocked Up)Як свідчить невблаганна статистика – люди все менше цікавляться таким поняттям, як «сім'я». Падає не лише кількість шлюбів, а й їх тривалість – більшість з них розпадається вже протягом перших кількох років, бо основною причиною їх укладення була неуважність в сексуальних стосунках, що матеріалізувалась у вигляді спочатку вагітності, а потім і дитини.

Загалом це, звісно, сумно, але не буває таких сумних речей, над якими б не знайшлося кому посміятися. Останнім часом у Голівуді навіть знайшлася людина, яка вирішила спеціалізуватися на цьому – звуть його Джадд Апатов. Він являє собою ще одного сценариста, який вирішив зайнятися додатково кількома суміжними спеціальностями – режисерською та продюсерською, і почав сам випускати фільми. Фільми, варто зазначити, у нього виходять досить дивні: це комедії, які через специфічний гумор, брутальну лайку та інші «негарні» штучки отримують найвищий рейтинг вікового цензу, як, скажімо, продукція сімейства Ваянсів, але на відміну від останніх збирають велику касу і гарні оцінки глядачів. І то вже стабільно – так було з його дебютом «40-річний незайманий», який повернув свій бюджет в чотирикратному розмірі, у «Трішки вагітна» коефіцієнт досяг вже п'ятикратного розміру, і це ще не кінець. Як так відбувається – особисто мені незрозуміло. Втім, краще розповісти про витвір детальніше.

Отже, Бен Стоун – дуже поширений останнім часом в мелодраматичних комедіях персонаж: вайлуватий інфантильний незграба і лузер, який, розмінявши третій десяток, не лише нічого не досяг в житті, але й робити цього не збирається. Він ніде не працює, живе на випадкові заробітки, знімаючи квартиру з цілим натовпом таких же невдах-друзів, що проводять цілісінькі дні в розвагах, у дурмані «травички» та алкогольному запамороченні. Головна їхня мета характеризує їх найкраще – вони мріють заробляти, створивши сайт, на якому буде викладено інформацію про те, яка актриса в якому фільмі скільки секунд показувала свої принади. В один зі своїх звичайних днів Бен з компанією, напившись пива досхочу, знайомиться з симпатичною білявкою Елісон. Не сказати б, що вона повна протилежність Бену – звісно, у неї модельна зовнішність, великі плани на майбутнє, окрема квартира і гарна робота на телебаченні, але погляди на стосунки з іншою статтю у неї точно такі самі, як у Бена – тобто один секс і нічого більше. Елісон теж хильнула зайвого з приводу свого підвищення, і то багато – на таких, як Бен, дівчата штибу Елісон в тверезому вигляді уваги не звертають. Одним словом вранці вони прокинулися в одному ліжку після того самого, що зазвичай роблять в ліжку чоловік та жінка. З жахом оцінивши об’єкт при денному світлі Елісон витурила його з будинку, але не врахувала при цьому наслідки, які виникають від того самого процесу – за два місяці вона виявила у себе неочікувану восьмитижневу вагітність. Чи то як чесна доросла, чи то як розгублена дитина вона подзвонила Бену і від цього дзвінка почав свій лік період намагань героїв якось вийти спільними зусиллями зі становища, що склалось.

Перелічити комедії з подібним сюжетом навіть за останній рік не вистачить пальців, але ж продукти Бена вирізняються далеко не сюжетом. Згідно переконань Стоуна, які він колись висловив в інтерв'ю: «Студії соромляться випускати комедії з рейтингом R, але ж комедії для підлітків ще менш актуальні, аніж якийсь з епізодів серіалу «Друзі» – я вважаю, що люди бажають чогось більш дорослого», головний акцент було зроблено саме на те, за що дають цей самий рейтинг R – герої не обмежують себе у висловах, а процес народження дитини демонструється «без купюр» на весь екран з місця знаходження акушера. На фоні таких пізнавальних для молодих глядачів подробиць вставки з порадами батьків, спробами виявлення ніжності одне до одного головних героїв та інші мелодраматичні риси виглядають, як латки з оксамиту на джинсах, сварки пасують фільму набагато краще. Зрозуміло, що при цьому про якусь там особливу акторську гру мови бути не може, головною мала б бути робота монтажера, оскільки для фільму з досить банальним, хай навіть і «приперченим», сюжетом час – головний фактор. І ось тут мої враження, якщо оцінювати за бокс-офісами, з іншими глядачами кардинально розійшлись – 2 години і 10 хвилин само по собі для комедії забагато, для цієї ж, як на мене, цей час виявився настільки вбивчим, що її не врятували б і якісь геніальні жарти чи актори, що вже казати про наявних. Втім, фінанси, які збирає цей фільм, доводять, що багато кому фільм не здався затягнутим – мабуть покоління бенів стоунів вже досить численне.