«Вій» – старі-нові пісні зібрані в мультимедійний двохтомник!

VIJ Як відомо, «Вій» - це персонаж української демонології, який найчастіше постає в образі старезного діда з густими й довгими бровами та віями, через які нічого не бачить. Його погляд може бути смертельним для живих істот. Він має згубну, руйнівну силу, яка здатна провалити будинок під землю, а на його місці утворити водоймище. Однак від цієї магічної сили рятує те, що «Вій» навколо себе нічого не бачить через свої надзвичайно густі та довгі брови й вії. В етнографії висловлюється припущення про те, що саме з цим образом пов'язані повір'я "про недобрі очі та зурочення, згідно з якими від злого погляду все гине чи псується" /Українська минувшина. - С.220/. Але ім’я персонажу, вже асоціюється більше з однойменним фільмом, а ще більше з мега-гуртом, який називають «Легендами української готики», «Засновниками справжнього українського underground’у» та ін.

«Вій» був заснований в лютому 1991 року, й до складу гурту відразу входили:
1. Дмитро Добрий-Вечір - бас-гітара, вокал, тексти, музика
2. Ігор Лемешко (Хірург) - лідер-гітара, бек-вокал
3. Олег Козлов (Льотчик) - гітара, бек-вокал
4. Юрій Мезенчук - барабани
5. Руслан Мелещенко - перкусія, конги
6. В'ячеслав Міклухо - віолончель
7. Олександр Павлов - менеджер

Протягом трьох наступних років існування у групі кілька разів відбувалася заміна ударників та перкусіоністів: Микола Родіонов (Ваянг, Банита Байда), Дмитро Підлуцький (Рок-тріо) - барабани, Салманов Салман Мамед-Огли - перкусія та багато інших…
Далі «Вій» стає дипломантом фестивалю «Червона Рута-91» (Запоріжжя) та лауреатом фестивалю «Червона Рута-93» (Донецьк). У Польщі влітку 1993 був виданий перший альбом групи - «Чорна рілля». Композиція «Закрутило небо колесом» з цього альбому зайняла друге місце у хіт-параді Варшавського радіо. 1996 року цей альбом було перевидано у Києві. Усі пісні з альбому записані на студії Будинку Звукозапису Радіо і Телебачення. Влітку 1993 «Вій» був запрошений до Польщі на фестивалі «Сопот» та «Українські ночі у Польщі» (Гданськ). З 1991 по 1994 група мала понад 200 виступів, як сольних, так і в збірних концертах, беручи участь практично у всіх українських конкурсах та фестивалях: («Дзвін-91», «Вивих-91'92» (Львів), «Оберіг-92» (Луцьк), «Тарас Бульба-92'93» (Дубно), «Tin Wave-92»). З 1992 по 1993 7 пісень групи перемагали у хіт-парадах українського радіо. Згідно даних соціологічного опитування, «Вій» у»Вій»шов до 30-ки найпопулярніших виконавців України. У той час було зроблено багато аудіо та відеозаписів на радіо та TV.

Але і у такого мега-гурту не буває все гладко і безболісно. Влітку 1993 року трагічно іде з життя ударник Дмитро Підлуцький. З цього часу, в гурту з’явилися серйозні проблеми зі складом. Не зважаючи на це, гурт продовжує працювати. «Вій» бере участь у фестивалях «Рок проти наркоманії та СНІДу», «Нові зірки старого року-94», «Дні України у Москві-95», «Золоті Ворота-95», «Рок-Екзистенція-96», «Дні надії-96», «Алтернатива-94'95» (Львів), «Пісенний вернісаж», «Рок проти комунізму», «Срібна підкова-96'99», «Апокаліпсис почнеться звідси-99» (Харків), працює на концертних майданчиках Росії, Польщі, Словаччини, Угорщини, Франції, Німеччини. У 1995 команда визнана «Кращим альтернативним гуртом України». На студії «Укртелефільм» 1995 року був знятий 70-хвилинний документальний фільм про творчість колективу. Музиканти брали участь у зйомках двох американських фільмів про Україну. Альбом «JAZZ» був записаний на студії «Зимовий сад» Української Національної Шоу-Біржі у 1997 році. Касети із записом цього альбому планувалося продавати влітку в Криму, де гурт грав джаз «на шляпу». Але, врешті-решт, він був розтиражований піратами з дуже низькою якістю. По суті - цей альбом - запис тих речей, які музиканти грали у переходах та на вулиці (1996-1998).

Восени 1998 року на тій же студії («Зимовий сад») записуються ще дві пісні: «Алілуя» та «Бісова сила». Добрий-Вечір щороку оновлює склад легендарної групи «Вій» (з обкладинки CD Легенди химерного краю. Антологія українського року).
Не зважаючи на підступи міжнародного громадського руху «Замість Рок-н-Ролу - бразильсько-мексиканські серіали», Добрий-Вечір продовжує роботу над майже «віртуальним» (тобто нереальним) проектом. Провадяться експерименти зі складом (єдині постійні однодумці - ритм-машинка Alesis, бас-гітара та процесор DigiTech), створюються нові композиції, продовжуються пошуки філософського характеру.
До Дмитра та Льотчика приєднується молодий талановитий гітарист Олексій Довжок, який зумів поєднати свої музичні пошуки (як технічні, так і філософські) з традиційним саундом команди. На прикре розчарування машинки Alesis та всім на втіху до гурту повертається Микола Родіонов. З приходом в команду Олі Вязенко (віолончель) відроджується атмосфера Вія початку 90-х. Не припиняють роботу в гурті Леся Добрий-Вечір (сестра та перкусія) і Сашко Власюк (ліра та чоловік). Такий собі сімейний підряд (кажуть, у застійні часи це заохочувалося). До речі, певний час в команді працювали дядя (Мелещенко Руслан - перкусія) та племінник (Сашко Мелещенко - барабани).

VIJ У кількох концертах брав також участь (досить успішно) тромбоніст Гера Гольфстрім. Новий склад було випробувано одразу ж у Львові на «Срібній підкові-2000». А «Рок-Екзистенція-2000» стала зоряним часом та нагадала прислів'я «Є ще порох у порохівницях», чи щось тому подібне про відродження великого красивого птаха.

Зараз декілька слів про те, що, не зважаючи на усілякі перепони, все ж таки робиться. Це я про Вічне.
Далі «Вій» бере участь у таких акціях, як «Рок за правду!», Міжнародний фестиваль «Золотий Скіф» (Донецьк), Фестиваль «ЧУММОва культура» (Кам'янець-Подільский, Чернівці, Київ). В тому ж таки 2001 році альбом «Чорна Рілля» було перевидано у Києві на CD, а вже наступного року «Вій» бере участь у фестивалях «Рок-Екзистенція», «Тарас Бульба» (Дубно, Рівненська область), «КРУТИ - концерт для янголів» (Київ). Далі дискографія поповнюється такими дисками: 2003 року виходить в світ довгоочікуваний альбом «Хата Скраю Села», а на початку 2004 ««Вій». Рок легенди України».

Вже опісля того, гурт бере участь в таких акціях, як IV Міжнародний Фестиваль Незалежної Музики «Альтернатива» (Львів), Мітинг-концерт «Українській рок - українській революції!» (Київ, Майдан Незалежності), «МаZепа-Фест» (Полтава), XI Всеукраїнський фестиваль молодіжного мистецтва «Нівроку-2004» (Тернопіль), Презентація книги-енциклопедії Олександра Євтушенка: Антологія Українського року «Легенди Химерного Краю», Акція «Український рок в Москві» (Росія, Москва, клуб Б2), різноманітні акції громадянської непокори на підтримку одного з правлячих кланів, який тоді помилково називали «надією нації». В неспокійному листопаді 2004 року збулося п'яте перевидання альбому «Чорна Рілля». Гурт також є постійним учасником Етно-фестивалю «Шешори».

Крім того, «Вій» ще й неабиякі вигадники. В гурту є проект під назвою «Tribute». Це переспіви відомих пісень гурту різними музиками, що в результаті зведеться докупи і сформується в окрему платівку. До мп3 збірні у»Вій»шли такі переспіви: Audi Sile - «Не Дала Земля», Revenko Music vs Ангела День - «Відрізана Голова», Арахнофобія - «Хата Скраю Села», Брем Стокер - «Бісова Сила», Лікування Кульбабками - «Фокстрот Льотчик», Орkеstp Янkи Козир - «Політ Коршака» та Перкалаба - «Як Летіли Бугаї». Варто додати лише те, що до цілої антології творчості гурту Ви отримуєте досхочу світлин гурту та кілька відеоробіт.

Наразі до дружньої родини під назвою «Вій» входять:
Костянтин Кондрашин - електрична гітара, акустична гітара, додатковий спів
Олександр Калінчук - електрична гітара, акустична гітара, банджо, комуз, каратали, дримба, мріданг, додатковий спів
Микола Родіонов - барабани
Леся Добрий-Вечір - додатковий спів, бонги, конго, шейкeр, тамбурін, кастан'єти та інші перкусійні іструменти
Сашко Власюк - ліра, шейкeр, дримба (варган), додатковий спів
Сергій [ Little ] Литвинюк – менеджер
Двотомник гурту складається з таких записів:
1том – «Вій» мп-3
1. Антологія Творчості
2. Tribute
2том – «Вій» мп-3
1. Ранні записи (1991)
2. Бутлеги – неофіційні релізи-радіо-інтерв’ю
o Хата Скраю Села
o Як Летіли Бугаї
o Очі Відьми
o Під облавком
o Перше інтерв’ю Вія (1991)
o Дмитро Добрий-Вечір та Віктор Не доступ
o Віктор Не доступ інтерв’ю (1992 in English)
o Інтерв’ю програмі "Бомонд"
o Недільна кава з Михайлом Барбарою
o Програма "Від душі до душі" – live
3. Колекція синглів (1994-2000)
o Бісова Сила
o Між Землею І Небом
o Змія 2004
o Відрізана голова
4. Баніта Байда "...і парочка птахів" (1990)