категорії: музика стаття

«Жаба в дирижаблі» - політ нормальний

теґи: Жаба в дирижаблі

Жаба в дирижаблі

У 1991-му, коли на стадіонному фінальному концерті «Червоної Рути» у Чернівцях київська пост-панківська формація ЖАБА В ДИРИЖАБЛІ вибухнула своїм хітом «Саддам Хусейн» - ефект був приголомшливий. Наступного дня, а саме 19 вересня, у Москві трапився путч.

Жарти жартами, але екзотичний коктейль з буфонади, гротеску й рок-н-ролу - це була ядерна суміш, яка заряжала енергією, радістю й усіляким позитивом. Пісні «Жучки-смердючки», «Зелений горошок», «Пум-пум-пум» та інші швидко зробили «ЖАБУ» суперпопулярною істотою. Польський лейбл «Кока-рекордз» та український лейбл «Гарба» видали перший альбом групи, який став культовим серед прихильників пост-панку. Були також і доволі успішні гастролі містами України і Польщі. І якби не підступне «кидалово» з боку колишнього директора, команда б жила собі поживала...

Повернення «ЖАБИ» у 1998-му викликало нову хвилю інтересу до призабутої групи. Хоча цього разу й поменшало сценічної ексцентрики, ЖАБА-2» одразу припала до душі яскравими імпрезами. Як-от пікетуванням у Києві французької амбасади з рішучою вимогою припинити вживання у їжу жаб та серією запальних шоу на різних фестах. А ще - вразили альбомом «Сонце в моїй голові» з маленьким рудим бешкетником на обкладинці. Там усі 16 треків слухалися на одному подиху, хоча всі пісні й записані трьома мовами: українською, російською і німецькою.

Нова реінкарнація «ЖАБИ» - це вимога часу, адже якось сумно без «жаб'ячої філософії» й усіх її веселих прибамбасів. У новому складі з «ЖАБИ» класичної присутні : Сергій «Чіня» Ачинян, Слава «Асік» Дяченко. Новобранці: Олексій Гиря - барабани, Андрій Петрушко - гітара, Сергій Топор - акордеон. В активі групи - повноцінна 45-хвилинна концертна програма, де такі номери як «Мазай», «Дури», «Балада» і «Навесні» приречені стати хітами. Отож вперед і з піснями.

Олександр Євтушенко