категорії: музика стаття

Злата Огнєвіч: «Артиста немає без пісень, без його команди»

теґи: Євробачення-2013, Злата Огнєвіч, національний відбір


«Золото й вогонь» української естради

0ij-v0l5nhA

Переможницею національного відбору на «Євробачення-2013» стала співачка з приголомшливим вокалом, Злата Огнєвіч. Свій 27-й день народження, який наступить уже 12 січня, артистка зустріне з великою перемогою, вибороти яку їй вдалося не з першого, а з третього разу.

ЩАСЛИВИМ ВИЯВИСЯ НОМЕР «6»!

Фінал національного відбору на участь у 58-му пісенному конкурсі «Євробачення-2013» пройшов минулої неділі у прямому ефірі Першого Національного каналу. Напередодні, у п’ятницю, потрапити до фіналу намагалися 52 (!) конкурсанти. Журі обрало двадцятку найкращих. Відтак за право представляти Україну в шведському місті Мальме боролися уже популярні співаки та початківці: Оксана Пекун та Максим Новицький, Марія Яремчук, Марієтта, Дмитро Яремчук, Інеш, Злата Огнєвіч, Дует «Emotion», народний колектив «Гвоздівчанка», Realivanna, Тетяна Ширко, група «ТриНіті», Ана Стесія, Аліна Гросу, Даша Медова, Лєна Корнєєва, АнгеліЯ, Едуард Романюта, Матвєй Вермієнко, гурт «ДиО.фильмы» та Дмитро Скалозубов. Після їх виступів відбулося змішане голосування: телеглядачі з одного номера відправляли по одній есемесці на підтримку якогось з двадцяти учасників, а журі виставляло бали. Цьогоріч суддями конкурсу були генеральний директор Національної телекомпанії України Єгор Бенкендорф, його заступник Валід Арфуш, продюсер Олена Мозгова, поет, драматург, сценарист Юрій Рибчинський та стиліст, дизайнер Ольга Навроцька.

 І от чи не вперше за історію національного відбору, рішення глядачів та журі було одностайним: Злата Огнєвіч, яка під номером «6» виконала пісню «Gravity» (у перекладі «Тяжіння»), набрала рекордні 40 балів із можливих 40! Зі слів Єгора Бенкендорфа, цей конкурс минув, як ніколи, вдало: був найпрозорішим за попередні.

 – Сподіваюся, до перемоги на «Дитячому Євробаченні-2012» додасться й першість дорослої українки на «Євробаченні-2013», – мовив пан Єгор.

БОГ ЛЮБИТЬ ТРІЙЦЮ

DSC_4271-copy-copy

Уперше Злата Огнєвіч виборювала участь у євроконкурсі ще 2010-го, але тоді її обігнала молода виконавиця Альоша. Торік пісня «Зозуля» теж не залишила байдужими ні журі, ні телеглядачів, однак Злата посіла друге місце в рейтингу найкращих, і на Євробачення-«2011» поїхала Міка Ньютон. До цьогорічного відбіркового конкурсу і співачка, і її команда готувалися дуже серйозно, до останнього не афішували своїх намірів і це, як виявилося, зіграло на користь.

– У перші хвилини я не могла зрозуміти, що відбувається, – схвильовано й емоційно прокоментувала перемогу Злата Огнєвіч під час найпершої прес-конференції у якості представниці України на «Євробаченні-2013». – Дуже дякую всім, хто мене підтримав! Ми зробимо максимум! Уже думаємо над тим, якою буде постановка номеру, чим дивуватимемо… Хоча у будь-якому разі дивувати треба музикою та енергетикою... Хочу зазначити, що артиста немає без пісень, без його команди. Тому я – лише вершина айсберга, а за мною стоїть велика талановита команда й геніальний композитор Михайло Некрасов (він же продюсер Злати, – Ж.К.). Саме Михайло Некрасов написав музику до пісні «Gravity», а слова – поет Карен Кавалерян, який створив понад 700 текстів до пісень! Двічі його композиції посідали другі місця на «Євробаченні» – у виконанні Діми Білана  (Never Let You Go) 2006 року та Ані Лорак (Shady Lady) 2008-го. Сподіваюся, це не перша його робота з нами.

 Співачка не приховує радості й від того, що цьогоріч відбір на конкурс відбувся аж в грудні, й вона матиме майже півроку на підготовку.   

«ВИСТУП ЗЛАТИ ВЖЕ БУВ ЄВРОПЕЙСЬКИМ»

J_wMNzzwnaY

…Злата Огнєвіч вийшла на сцену у білосніжній сукні української дизайнерки Анжели Лисиці й, попри те, що артистка завше нарікає на хвилювання, вона почувалася впевнено. Її композиція звучала доволі оригінально: допомогли цьому п’ятеро бек-вокалістів із Британії, чиї самобутні голоси чудово вирізнялися, але й гармонували з милозвучним співом українки.

 – Ці талановиті бек-вокалістами – наші друзі, тож люб’язно погодилися на співпрацю, – розповіла співачка. – Вони – професіонали, свого часу працювали з такими світовими зірками, як Стіві Уандер та Чака Хан.

 – Багато українських бек-вокалістів були зайняті у ці дні, а з цими музикантами я працюю як аранжувальник та композитор, не дивлячись на те, що вони живуть у Британії, а я – в Україні, – додав продюсер співачки Михайло Некрасов. – Вони якраз були в Україні і змогли затриматися на кілька днів, аби ми змогли втілити задумане. Як продюсер, я хотів би запевнити, що докладемо максимум зусиль, аби виступ Злати Огнєвіч вийшов яскравим, щоб люди почули її та запам’ятали.

На запитання, чи зможе команда «потягнути» фінансові затрати у підготовці до конкурсу, бо, як відомо, суми для цього потрібні немаленькі, продюсер відповів:

– Ми не подавали б заявку на участь, якби не розуміли, що зможемо «потягнути» й фінансову його частину.  

 На прохання «Сім’і і дому» виступ Злати Огнєвіч прокоментувала одна із суддів відбірного конкурсу – стиліст Ольга Навроцька:  

Oy-ItDctxhc

– Злата прекрасно заспівала! Вона мала професійний вигляд, чудова пісня, блискучий бек-вокал. Загалом її номер уже був європейським. Люди в залі підспівували й танцювали, а це дуже добрий знак. Я бажаю їй удачі! 

Юрій Рибчинський теж схвально відгукнувся про Злату, мовляв, останні три роки – це найкраща співачка в Україні. Вона – найкрасивіша, найвокальніша, ми маємо нею гордитися. Вірю, що шведам Злата сподобається.

 Приємно дивує і те, що цьогоріч національний відбір відбувся без скандалів, як то зазвичай буває в Україні. Хтозна, можливо за півроку ще знайдеться дещо «пікантне» в біографії Злати Огнєвіч, про що пліткуватимуть журналісти. Втім хай ліпше вона працює над виступом, аніж реагує на всілякі плітки, попри те, що запевнила:

– Морально я готова до всього, повірте.

***

 У Пісенному конкурсі «Євробачення-2013» братимуть участь представники 39 країн. Економічна криза, що охопила країни Європи, ускладнила ситуацію з кількістю країн-учасників, тому деякі відмовилися від участі у конкурсі. Це – Словаччина, Боснія та Герцеговина, Португалія, Туреччина. Півфінали конкурсу запланували на 14, 16 травня, фінал – на 18 травня 2013 року.

 

----------------------------------

Photosession_2011_5

Злата Огнєвіч – це псевдонім Інни Бордюг. Оскільки по татові у дівчини змішані італійська, балканська та сербська крові, вона вирішила «відштовхнутися від своїх коренів, і придумала сценічне ім’я, яке означає золото й вогонь».

Інна Бордюг народилася у Мурманську, в сім’ї військового хірурга та педагога. Її батько, полковник медичної служби Леонід Бордюг, родом із півдня України, тож переїхав з родиною сюди 1999 року. Дитинство Інни минуло в Криму, у місті Судак. Там дівчинка розпочала свої перші кроки в музиці, відтак вступила до музичного училища ім.Глієра, (з 2008-го – Київський Інститут Музики), де продовжує навчатися на відділенні джазового вокалу.

Злата Огнєвіч – переможниця численних вокальних конкурсів, у тому числі проекту «Єдина співоча радіоведуча» та третього сезону телепроекту «Народна зірка». Також серед престижних нагород Злати – перша премія на Міжнародному музичному фестивалі «Crimea Music Fest» 2011 року.