«Дев'ятий округ»: Ми вже позбавлені людяності в душі, щоб вважати себе гідною расою

теґи: Пітер Джексон, драма, прибульці, фантастика

From District 9Всі загадки були розкриті з прем'єрою фільму «Дев'ятий округ». Які загадки? Абсолютно різні, при чому, кожна з них була зовсім різного спрямування. Ніл Бломкамп та Пітер Джексон не лише змогли здивувати своїм проектом, вони змусили задуматися про наше існування, зробивши це в бездоганному стилі! Суміш документалістики, фантастики і насущних проблем людства утворило фільм «Дев'ятий округ», який вже може вважатися успішним (головне те, що абсолютно виправдано й заслужено) кінопроектом.

Події фільму розвиваються в дев'ятому огрузі міста Йоханесбург. Дуже прицільне і виграшне розташування, адже Африка – це той континент, де лише декілька кілометрів розділяють багатство і лякаючу убогість, це – саме те, що найточніше підходило до розвитку сюжету. Сам сюжет, до речі, був розширений і доповнений від дій шестихвилинної короткометражки «Вижити в Йобурзі», випущеної ще в 2005 році. Пітер Джексон істотно допоміг режисерові цієї короткометражки, Нілу Бломкампу, створити повнометражну картину, і як виявилось, недаремно.

«Дев'ятий округ» робить новий виток в жанрі фантастики, при чоFrom District 9му робить це сміливо і впевнено. При бюджеті в 30 мільйонів доларів була створена приголомшлива атмосфера, якої дуже небагатьом блокбастерам удається досягти. Гарна картинка супроводжується першокласною операторською роботою, при цьому не забуваючи і про музичний супровід. Хотілося б відзначити красиві спецефекти (дивлячись на бюджет, навіть не віриться, бо настільки вони якісні) які тонко доповнюють оповідання, а не є основою. Що ще потрібне для фільму подібного рівня?

Ніл Бломкамп потрапив прямо в ціль, залишивши ще з короткометражки Шарлто Коплі, якому дісталася головна роль. Парубок зміг вжитися в роль настільки правдоподібно і ефективно, наскільки це взагалі було можливо у його випадку. Саме персонаж Шарлто Коплі пройшов усі стадії з'ясування нікчемності людства, але що-небудь протиставити він не в силах, також, як і у сучасному світі (якщо відкинути інопланетян, а додати насущні проблеми, яких нині безліч). Інші актори також впоралися зі своєю роботою, при цьому, не маючи у себе в паспортах імен Бред Пітт чи Джулія Робертс.From District 9

Давненько не виходило фільмів подібної якості. Суміш фантастики і драми має дуже багатьом припасти до душі, оскільки це не лише незвично, але і якісно. Людство вже безліч разів висміювалося і визнавалося дурним, але в «Дев'ятому окрузі» його показали в такому форматі, що переживаєш за потворного прибульця і бажаєш смерті людині, хоча ще на початку фільму, все було доволі спокійно у плані емоційності і симпатій... Тому, якщо ви все ще здатні по-справжньому співчувати і повністю проникнутись об'ємним матеріалом, що подається з екрану, «Дев'ятий округ» – спеціально для вас і всіх тих, хто вважає себе справжніми кіноманами.