теґи: Громадянська війна в США, Дензел Вашингтон, драма
Назва фільму: Слава / Glory
Режисер: Едвард Цвік
Актори: Дензел Вашингтон, Кері Елвіс, Меттью Бродерік, Морган Фріман
Студія: TriStar Pictures
Прем'єра: 15.12.1989

Знавців історії США не так вже й багато, особливо серед любителів кіно. Але і в ній були досить цікаві історичні події, багато з яких стали переломними в розвитку країни. В «Славі» зачеплена тема Громадянської війни 1861-1865 років, що розвернулася між Північчю і Півднем. Причина проста - незгода супротивників рабства з подальшою дискримінацією афроамериканцев. Але фільм не перетворюється на звичайні військові бої, ми можемо спостерігати глибоке за змістом кіно, яке дуже вірно вказує на нікчемність людей-расистів.

Хід подій із самого початку повільний, але досить насичений. Режисер фільму Едвард Цвік не завантажує нас зайвими датами, вибравши лише необхідні для розвитку сюжету події. «Слава» - це створення, життя, успіхи і битви 54-го полку, іншими словами, «Слава» є цим 54-м полком. Особливість одна, замість «звичайних» американців солдатами були афроамеріканці, які нарешті отримали можливість хоч чому-небудь навчитися. Що вони бачили у своєму житті до цієї війни? Постійні приниження й нескінченну важку працю, тому можливість піти від цього всі вони сприймали з гордістю.

Білі не вважали їх за людей, не прагли з ними рівнятися й знатися, але чи були на це вагомі причини? Безумовно, якщо їх постійно змішувати з лайном, принижувати і змушувати тримати в руках лише лопати й граблі - нічого гарного не вийде. Але «Слава» є прикладом того, як за досить короткий період раби перетворилися на справжніх  відданих солдатів, чиї військові навички нічим не гірші за вміння інших націй. Такі ж точні постріли, така ж відданість командирові, така ж самовіддача на полі бою. Відмінність лише одна - колір шкіри.

Потрібний настрій у фільмі створюється завдяки відмінній акторській грі. Меттью Бродерік упорався з роллю полковника, що прийняв на себе тягар навчити рабів, часом його емоції казали більше, ніж тривалі промови сучасних кіногероїв. Дензел Вашингтон з успіхом психологічно змінювався протягом фільму, за що йому дали заслуженого Оскара. Ні, це не краща його роль, але вона напевно допомогла йому удосконалити акторську майстерність. Морган Фріман, Кері Елвіс і багато інших, далеко невідоміх акторів, прожили цей фільм від початку до кінця, унеможлививши появу в думках у глядача слів «картонно» та «награно».

Аврам Лінкольн підписав указ про відміну рабства ще в часи Громадянської війни, але він набрав чинності лише після її закінчення. Однак відношення до афроамеріканців пожорсткішало, з необоротним вживанням набираючого в ті роки популярності Суду Лінча... «Слава» здатна показати щось нове і можливо, після перегляду ви зробите певні висновки про расизм.