«Сліпота»: Зір не найголовніше в нашому житті...

теґи: Жозе Сарамаго, Фернанду Мейрелліш, драма

Кіно, не розраховане на широку аудиторію, нечасто стає популярним. «Сліпота»  не стала виключенням, хоча всі передумови до популярності були. За відгуками, першоджерело, себто книга «Сліпота», досить цікаве та захоплююче, тому певна аудиторія на стрічку чекала. Але ж мав рацію автор книги Жозе Сарамаго побоюючись за якість екранізації... Незважаючи на те, що місце у режисерському кріслі зайняв іменитий Фернанду Мейрелліш, створити потрібну атмосферу так і не вдалося...

Для фільму подібної тематики зовсім не обов'язково виділяти громіздкі бюджети й запрошувати низку відомих і високооплачуваних акторів. Потрібно було лише одне - професійне режисерське бачення всього, що відбувається у кадрі. Саме Фернанду Мейрелліш повинен був показати сутність проблеми, а актори лише доповнювати його задуми. Що ми бачимо в «Сліпоті»? Тільки спробу що-небудь відтворити й більше практично ніц.

Якщо ж взяти й відкинути розчарування глядачів, спричинене великою кількістю  недоробок, то перед нами посиає все-таки досить якісний за виконаннанням фільм. Ми бачимо відмінну операторську роботу, чуємо не найгіршу музику. Актори нічим не дивують. Джуліанна Мур і Марк Руффало просто грають ролі, Гаель Гарсія Берналь граючи досить невиразного і негативного персонажа, відтворив його також непримітно... Більш-менш добре із завданням упоралися актори із другорядними ролями, але цей факт якості фільму не додає.

Останнім часом вже перестаєш дивуватися тому, з якою легкістю практично марнується чудовий матеріал. Чому в «Сліпоті» тільки маючи сильне власне бажання, яке скоріше вимучене, можна розгадати деякі моменти? Чому залишили практично без уваги інші людські відчуття, коли сліпота охоплювала людей? Глядача не захотіли забезпечити гамою емоцій і переживань персонажів, тому при перегляді часто позіхаєш від однотипності поведінки.

Двояке почуття після перегляду фільму виникає не часто, але стрічка «Сліпота» викликала саме таку реакцію. Маємо якісний фільм, але знаючи можливості, які, напевно, вражали б при перегляді нас усіх, підсумкова оцінка не може бути високою. Чи навчить «Сліпота» чомусь? Можливо, лише в поодиноких випадках, але масово - ні.