категорії: кіно новина

Кіра Муратова святкує 75-річчя

теґи: карі муратова, Мелодія для шарманки, режисер, ювілей

кира муратоваСьогодні, 5 листопада, виповнюється 75 років одному з найвидатніших українських режисерів Кірі Муратовій.

Муратова народилася в місті Сороки (нині – Молдова). Вивчала філологію в МДУ, в 1959 році закінчила режисерський факультет ВДІК.

У 1961 році Муратова стала режисером на Одеській кіностудії. Як сценарист і режисер Муратова дебютувала в 1962 році, спільно з Олександром Ігоревичем Муратовим поставив короткометражний фільм У Крутого Яру, а через два роки, з ним же, зняла повнометражну стрічку Наш чесний хліб.

Серед найбільш помітних її робіт – Зміна долі й Астенічний синдром, стрічки, що залучили до себе значну увагу критики і суспільства. Останній фільм було визнано гідним призу Берлінського кінофестивалю.

З 19 листопада в кінотеатрах України глядачі зможуть побачити нову роботу режисера – Мелодія для шарманки, яка вже була високо оцінена журі міжнародних фестивалів.

Кошти, зібрані від прокату стрічки будуть спрямовані на вирішення проблем безпритульних дітей у рамках соціальної програми Допомогти так легко.

кира муратова2"Мені не подобається, щоб мене відкривали, як консервну банку, і дивилися, що у мене всередині. Нехай буде загадка. Ось була така, зникла, і взагалі на смітник викинули труп, ні хреста, нічого, а фільми є, декому подобаються, а більшості – ні", – впевнена Муратова.

"Муратову ніколи не влаштовує нейтральний глядач. Вона повинна вивести тебе зі стану рівноваги, щоб ти міг почути і зрозуміти. Це вищий кінопілотаж. Тому її фільми увійшли до золотого фонду нашого кінематографа, стали його візитною карткою в Європі та світі", – заявив продюсер Олег Кохан.

"Це одна з найвизначніших жінок з усіх, хто зустрічався на моєму шляху. Якась неймовірна цілісність і зухвалість, йти наперекір здавалося, здоровим рішенням, наперекір всьому і перемагати. А це вища ступінь збереження себе і служіння своєму таланту", – додала Рената Литвинова.