категорії: візуалка новина

Google відкрив віртуальний доступ до найкращих музеїв світу

теґи: Google Art Project, google, Живопис, візуалка, музеї

GAP

Google Art Project – це новий інструмент, який дозволяє об'єднати тисячі візуальних творів мистецтва і надати їх для перегляду людям в усьому світі в максимально можливій деталізації. В основі проекту лежить ідея доступності мистецтва шляхом впровадження сучасних технологій, зокрема вже відомого сервісу «Street View». Таким чином, колекції найкращих музеїв світу стають доступними не лише для регулярних відвідувачів і тих, хто має змогу відвідати музей будь-якої миті, а й для нової величезної аудиторії людей, які, можливо, ніколи в житті не переступлять порогу музею чи картинної галереї.

Завдячуючи технології «Street View» і унікальній співпраці з музеями по всьому світу, вдалося запровадити проект, який вже зараз можна бачити за адресою www.googleartproject.com. Слід зазначити, що проект знаходиться на стадії розвитку, відтак на сьогодні готово лише близько 20% запланованих матеріалів.

GAPЗ допомогою Google Art Project ви отримуєте доступ до вибірки витворів мистецтва за авторством чотирьохсот найкращих художників світу в надвисокій роздільній здатності, а з допомогою «Street View» ви можете мати інтерактивний тур по сімнадцяти найпопулярніших музеях світу, включаючи The Metropolitan Museum of Art і MoMA (Музей Сучасного Мистецтва) в Нью-Йорку, Санкт-Петербурзький Ермітаж, Tate Britain & The National Gallery в Лондоні, Museo Reina Sofia в Мадриді, Uffizi Gallery у Флоренції, Van Gogh Museum в Амстердамі та інші.

Серед більш ніж тисячі картин кожен музей вибирає одну роботу, яку фотографують з надвисокою деталізацією, використовуючи так звану «гігапіксельну технологію». Кожне з таких зображень нараховує близько 7 мільярдів пікселів, що в тисячу разів більше за роздільну здатність середньостатистичної сучасної фотокамери. Таким чином, можна роздивитись окремі унікальні деталі полотен, побачити знаменитий мазок Ван-Гога, інші мікроскопічні деталі, не завжди помітні навіть при «живому» перегляді картини в реальному музеї.

GAPРозробники «Street View» впровадили спеціальний інструмент «trolley», що дозволяє робити знімки музейного інтер'єру на триста шістдесят градусів. Згодом ці знімки були «склеєні» і об'єднані в мережу з більш ніж 385 музейних кімнат. Слід також зазначити, що до зображень більшості робіт додається анотація з описом конкретного полотна – такий собі аналог музейного гіда з інформацією про автора, можливістю швидкого перегляду інших його робіт або тематично пов'язаних відеороликів на YouTube.

«Ми надзвичайно зацікавлені цим проектом» – пише у своєму блозі Аміт Суд, голова Google Art Project. - «Це – наш перший крок в напрямку більшої доступності великого мистецтва. З часом ми плануємо долучати більше музеїв і, відповідно, робіт. Ким би ти не був: студентом, митцем або пересічним відвідувачем, Google Art Project надає можливість бачити мистецтво у такий незвичний спосіб і, сподіваємось, надихне вас відвідати реальний музей в мабутньому»