Альтернативна українська проза. Рецензія на "Оріґамі блюз" С.Поваляєвої

Книга "Оріґамі блюз" - це збірка трьох новел від Світлани Поваляєвої - "Оріґамі блюз", "Акваріумні дельфіни" та "Різдвяна гроза". Перша - однойменна, найбільша знищує будь-які рамки прилизаності в текстах. Одразу кидаються в очі пересічному не відданому книзі читачеві наркотики, алкоголь, ненормативна лексика та надмірна стурбованість сексом головних героїв.Поваляєва - бунтарка української альтернативи, бо за допомогою стереотипної аморальності намагається показати внутрішній світ кожного героя, для якого існує тільки свій Персональний Бог. Цей світ постає зсередини - з тієї самої глибинності почуттів затятих наркоманів та алкоголиків, яка ховається за лаштунками їхньої залежності. Так, це може видатись вульгарним та цинічним (місцями текст таким і здається), але поміж того всього, що відверто потрапляє в читацькі очі, в свідомості пробуджується головна теза, яка протягом кожного прочитаного рядка накопичується і спричиняє ефект вибуху - теза, яку так заанґажовано приховує в своєму тексті авторка - бажання кохати і бути коханим. Текст сповнений алегорією - неусвідомленою театральністю людського життя, що постає ланцюжком залежності між людиною та її его.

Жінка на ім'я Мрія з новели "Оріґамі блюз" коливається у виборі "свого одного єдиного" серед двох коханих хлопців: перебуваючи з одним, її свідомість складається в маленькі паперові фігурки - оріґамі, а серце співає лагідний блюз за іншим. Мрія не може знайти відповіді, хто з її двох чоловіків потрібен їй найбільше, а пошуки відповідей читачем стануть справою невдячною. Швидкоплинність подій вже ніби натякає на цей клятий довгоочікуванний американський геппі-енд, але, схоже, що ця любов є лише ефектом наркотичного піднесення, біохімічним витвором штучної свідомості.

"Акваріумні дельфіни" - новела, що є межею, на якій пружинить нове життя та смерть - фаза боротьби біологічного виду. Це підсвідоме звернення героїні, від ім'я якої іде розповідь - розповідь про людські ембріони, аборти, покинутих дітей, мертовонародженних та смертельно хворих немовлят.

"Різдвяна гроза" - збірка дитячих розваг та шокуючих фантазій, які авторка вклала менше ніж у 10 сторінок.

Якщо намагатись підбити якийсь підсумок, то книга "Оріґамі блюз" - це:
- майстерність - трансценденція героїв, вишукана мова на тлі інсталяції того життя, яке кожен з нас оминув, але яке намагається показати Поваляєва;
- відвертість - відверті герої, відверті сцени, відвертість тексту та відвертість душі авторки;
- багатозначність текстосприйняття;
- та те, що Ви віднайдете для себе у цій книзі, тож, бажаю успіхів.