категорії: література

Дереш відстрілявшись на сході, готується завойовувати захід!

Любко Дереш        4-8 вересеня 2006 року видавництво „Дуліби” разом з Любком Дерешем здійснили подорож містами центральної та східної України. Метою подорожі було взяття штурмом великих студентських аудиторій в містах, які вважаються „білими плямами” на мапі української книготоргівлі.

Презентаційні тури письменників та видавництв по Україні не є новинкою. Ряд письменників мандрують часто і плідно. Однак, як правило, у містах центральної і східної України зустрічі з українськими письменниками відбуваються в малих аудиторіях – у книгарнях або клубах, де завжди присутня одна й та ж аудиторія. Специфікою туру, зорганізованого видавництвом „Дуліби”, було те, що зустрічі влаштовувалися у величезних студентських аудиторіях, де були присутні не лише вірні українській книзі слухачі, а переважно майбутні читачі, яких і треба було завойовувати. Враховуючи звичай „студентської пошти”, резонанс таких зустрічей є надзвичайно потужним.

Почався тур Любка Дереша з Черкас. 4 вересня в Черкаському національному університеті імені Богдана Хмельницького зібралася тепла і весела компанія студентів філологів, журналістів та істориків. Питання були веселі і милі, як і самі студенти. Найбільше у Черкасах цікавили питання приватного характеру, від яких Любко вивертався з притаманною йому прудкістю ящірки. Однак все-таки питання „Давайте зустрінемось о 15.00 біля каплички. Як Ви ставитесь до таких запитань” не могло не зворушити молодого письменника, тому авторка записки отримала у подарунок книгу. Натомість у Кіровоградському педагогічному університеті імені В.Винниченка аудиторія була настроєна значно серйозніше. Їх цікавили вселенські запитання на кшталт: „Що таке кохання?”, „Яка мета Вашого життя?”, „Який сенс Вашої творчості?”, „Ви не думаєте, що Ваші твори погано впливають на молодь?” і та ін. Досить незвично було чути ці питання у милому приміщенні колишньої жіночої гімназії Єлисаветграду з милими барельєфами левів над дверми зали і милими трояндочками на стінах. Так чи інакше, однак Любко сприймав все з гумором і врешті-таки розворушив серйозні наміри серйозних читачок дерешового „Наміру!” Лише один раз просковзнуло повз пильне око охоронців кіровоградської філологічної школи питання „Як стати Вашою Дарцею Борхес?”, що викликало глибокий осуд у рядах майбутніх вчительок. Запоріжжя просто зачарувало учасників подорожі. Вони із здивуванням побачили, що Запорізький університет – оплот українства на Запоріжчині, де панують чудові демократичні українські традиції. Зал знову ж таки був вщент заповнений. У цій залі цікавили питання, що читає Дереш, яку музику слухає, і чи вважає він себе представником постмодернізму або ж постпо...їзму. Особливо сподобалася аудиторії відповідь Любка на питання „Чи справді любов врятує світ?” Дереш сказав: „Так, особливо любов до України”. І справжнім подарунком долі став візит до Маріуполя. Маріупольський гуманітарний університет вітав Дереша стоячи палкими вигуками. Молодий письменник поділився особистими спогадами, які пов’язують його з Маріуполем. Виявляється, залицяльник його тітки, яка всього на п’ять років його старша, був з Маріуполя, і, власне, під його впливом він і написав свій роман „Культ”. І без того відкрита, як приазовський степ, маріупольська студентська аудиторія стала ще палкішою. Питання лилися потоком, і що характерно, рафінованою українською мовою.

Презентаційний тур видавництва „Дуліби” продовжується.

8 вересня відбулася зустріч Любка Дереша зі студентами Інституту журналістики та Інституту міжнародних відносин Київського національного університету імені Тараса Шевченка. 11-го – його чекають Чернівці, 12-го – Івано-Франківськ.

„Східний вояж” видавництва „Дуліби” довів, що тамтешня молодь дуже хоче читати сучасну українську літературу. І те, що вона захотіла, велика заслуга молодих українських письменників – Любка Дереша, Ірени Карпи, Софійки Андрухович, Тані Малярчук.