категорії: інтерв'ю

Квитки на концерт Esthetic Education даватимуть за малюнки

Esthetic Education9 вересня гурт «Естетік Едьюкейшен» в одному з цехів столичного авторемонтного заводу на вул. Фрунзе, 86 провів репетицію концерту-перфоменсу «Артефакт». Невдовзі його покажуть у Харкові, Львові, Одесі та Києві. Квитки на виступ не продаватимуть. Щоб потрапити на нього треба намалювати будь-яку картинку і обміняти її на квиток вже при вході у зал.

Посеред цеху, стіни якого обтягнуті чорною тканиною, стоїть екран, позаду нього сидять музиканти. Вони одягнені у схожі на водолазні чорні костюми. Ті обплетені гірляндою. Кожну гірлянду підключають до електромережі. Ліхтарики починають блимати, а хлопці грати.

- Ми хотіли придбати лампочки, які б світилися без електроенергії. Але вони коштують дуже дорого. Довелося використати щось на кшталт гірлянди. Спочатку було страшнувато, боялися, що вдарить струмом, - зізнається вже опісля репетиції клавішник Дмитро Шуров, 26 років. - Тепер звикли. Сидіти в цих костюмах не дуже зручно, бо ліхтарики колються і давлять в деяких місцях. Звісно, ззаду їх нема, зате є спереду, - сміється. Під світлом прожекторів це вбрання стає невидимим, а в темряві світиться.

Esthetic EducationСамих музикантів не видно за монітором. Але на нього передаються зображення їхніх силуетів: видно чорні фігури обліплені яскравими цяточками та психоделічні малюнки - яскраві квіти, різні геометричні фігури, що постійно змінюють форму та колір.

- "Естетики" в цих цяточках схожі на хворих вітрянкою, - жартує один з журналістів.

Гурт виконує кілька пісень. Потому музиканти вирішують переодягтися і просять поки журналістів вийти із цеху. Вже за кілька хвилин вони з'являються у білих піджаках та брюках.

- Орендували це приміщення на дві доби, і дві доби тут безвилазно сиділи, - каже лідер гурту Луї Франк. Він не може встояти спокійно на місці, постійно крутиться, багато жестикулює, переходить з місця на місце. - Мав сьогодні у справах летіти в Москву, але репетиція затягнулася і я не встиг. Цей перфоменс готували ціле літо. Сама ідея з'явилася вже давно, але втілити її не вдавалося, бо довго шукали спонсорів. Шоу дороге, тому ми й покажемо його лише в кількох містах, - у скільки саме обійдуться концерти не зізнається.

В першій частині концерту глядачі бачитимуть лише силуети музикантів на 8-метровому екрані, в другій - "естетики" гратимуть на повністю білій сцені в білих костюмах. Навіть свої інструменти вони перефарбують в білий колір.

- Уся сцена буде напічкана технікою. З нами їздитиме команда з 45 людей, що під час концерту відповідатимуть за усі технічні навороти, - каже Шуров. Під білий піджак він одяг яскраво-рожеву футболку, на якій намальовано Міккі Мауса. - У певний момент у глядачів складеться враження, що ми взагалі розчинилися в темряві і перед ними пустота. Буде ще багато несподіванок, але ж про всі зараз не розказуватиму.

- Хочемо викликати цим шоу культурний шок у суспільства. Щоб це вийшло маємо зібрати щонайбільше глядачів, - долучається до розмови Луї Франк. - На платний концерт приходить хоч і багато людей, але не стільки, як на безкоштовний. Ми орендуємо зали, що вмістять десь чотири-п'ять тисяч людей. Кожен, хто туди потрапить долучиться до дійства. Малюнки усіх відвідувачів використаємо в перфоменсі. Відскануємо, закладемо в певну комп'ютерну програму, а що вона з ними зробить побачите вже на місці.

Малюнки також можна вислати заздалегідь на електронну адресу artticket@gmail.com. В темі листа обов'язково зазначте, в якому місті збираєтеся відвідати концерт. Вам відпишуть і розкажуть, як та де отримати запрошення.

- Малювати можна будь-що. Ми розуміємо, що далеко не усі гарно малюють, тому шедеврів від людей не вимагаємо, - каже Луї. - Сподіваюся лиш, що не малюватимуть щось геть непристойне і не писатимуть матюків.

Фото: Андрій Божок