«Останній діамант міледі» Ірен Роздобудько

Роздобудько Авантюрний детектив «Останній діамант міледі» Ірен Роздобудько написано ще 2002 року разом із романами «Ескорт у смерть» та «Мерці», коли авторка заявила про себе в літературному осередку перемогою в «Коронації слова». Заробивши тавро письменниці-детективниці, Роздобудько кардинально змінила тематику, все частіше занурюючись у висвітлення психологічного аспекту.


Сьогодні Ірен зрікається своєї причетності до детективного жанру, іноді навіть соромлячись своїх колишніх текстів, але «Останній діамант міледі» вартий уваги хоча б тому, що значно відрізняється від двох попередніх детективів своїм зв'язком з історією.

Пролог одразу захоплює читача у вир подій, пов'язаних із знатним королівським родом. Сюжет починає стрімко розгортатись довкола діамантових підвісок - коштовностей, заради яких здатні перевернути світ. Зі смертю їх власниці починається нове життя останнього діаманту, який, будучи загримованим під звичайний камінець, зберігається поряд з усіляким домашнім мотлохом.

Вправно володіючи основним елементом детективу, авторка створює справжню таємницю довкола діаманту, натомість знайомлячи читача з головними героями, між якими існує любовний трикутник. Влада і Жанна - дві сестри, зовсім різні, але нерозлучні одна з одною. Влада - дівчина, яка не пізнала любові справжніх батьків, будучи прийомною дитиною та нерідною сестрою Жанни, вона завжди прагнула бути кращою дитиною, розуміючою сестрою та другою матір'ю для Жанни. Влада живе водночас своїм життям і проблемами Жанни. Жанна - емоційна, вродлива, авантюрна. Вона нащадок старовинного французького роду де ла Фарре, володарка останнього діаманту. Макс - чоловік Жанни і водночас коханий Влади, яка не заважає їхнім стосункам. Вона стоїть осторонь, не може втручатись у щастя сестри, бо любить їх обох. Влада - володарка домашнього вогнища. Вона - берегиня. Влада живе разом з Максом та Жанною, намагається бути найкращою господинею для їхньої дивної родини, але вона завжди є для них зайвою.

Макс - молодий письменник, рукописи якого ладні купувати закордонні видавництва. Саме коли життя закоханих Макса та Жанни почало налагоджуватись, рукописи Макса було викрадено. Як справжня мужня жінка, Жанна намагається допомогти коханому віднайти твори, вона навіть має здогадки, де їх шукати, хто став їх привласнювачем, але натомість Жанна зникає на 2 роки, укладаючи угоду на повернення рукописів, будучи ув'язненою божевільним письменником Жаном Дартовим. Дартов закоханий в порожнечу - таємничу жінку з портрету. Намагаючись повернути сенс життя Максу, радше рукописи, ніж зниклу Жанну, Влада працює на мету - дістатись до Дартова на корпоративі, який він організовує. А там уже з'являються загадкові вбивства, свідки та містичні події, які розгортаються довкола останнього діаманту підвісок.

Попри те, що сюжет роману має деяку подібність до історію підвісок, описану Дюма, і навіть другорядні герої - володарі зовсім не милозвучних українських прізвищ Араменко, Атонесов, Портянко (ну чим не Араміс, Атос і Портос на український лад?), роман все одно захоплюючий, самобутній та цікавий.