категорії: література

Премія “Нестора Літописця” та 40 000 гривень чекають на літописця сучасності

9 листопада 2006 року о 17-00 год у великій залі Национального університету фізичної культури ГО “Академія Книги” та журнал “Київська Русь” в рамках Дев’ятого Міжнародного Книжкового Ярмарку “Медвін: Книжковий світ – 2006” вручать трьом літописцям сучасності літературну премію “Нестора Літописця”.

  


Чому 9 листопада? Саме тоді в Україні відзначаємо день української писемності та слова і згадуємо овіяного легендами та міфами Нестора Літописця. 

 

Чому трьом літописцям сучасності? Підтримувати авторів загалом, і грошима зокрема, завжди варто. А відтак премій забагато не буває. В Україні довкола різноманітних нагород точиться чимало розмов щодо “способів” обрання лауреатів. Добре це чи зле, але завжди після присудження “голосних” (у сенсі – розкручених ЗМІ) і “вартісних” (в сенсі – більше 500 гривень) премій чуємо кулуарні розмови pro… Маємо надію, і нам не будуть довіряти.

 

Утім, дізнатися “хто” і “за кого” голосував, можна буде без особливих проблем, розпитавши учасників Суспільної ради журналу “Київська Русь” і співробітників редакції. Всі вони назвуть трьох кращих літописців сучасності, які в літературній формі залишають згадку про емоції та правду нашого часу.

 

Зрештою, кому ж буде відділено від нашого скромного фінансового “пирога” аж 40 000 гривень? 

 

20 000 отримає автор книжки, яка, на думку наших експертів, є найчеснішим і найцікавішим літописом сучасности або недавньої історії. Жанр твору не має значення. Це може бути проза, поезія, есеїстка, публіцистика і навіть переклад. 

 

10 000 отримає журналіст, який упродовж останнього року найфаховіше, найбільше і найпильніше утримував руку на пульсі життя української книжки, літератури, літописання. На наш погляд, гідні конкуренти допомагають зростати, відтак достойні нашої подяки.  

 

10 000 також отримає автор кращої публікації в книгах нашого журналу (на жаль, ніхто з колективу редакції та Суспільної Ради претендувати на цю відзнаку не може). Ми хочемо мати кращі українські тексти, а тому, крім гонорарів, підтримуватимемо наших авторів ще й у такий спосіб. 

 

Від наступного року лауреатів визначатимуть ще й “академіки". А доки склад фахового товариства формується, визначенням лауреатів займається літературний журнал “Київська Русь” – сучасний літопис, що увійшов у культурне поле Руси-України назавжди. 

Цього ж дня о 15-00 год. в ауд.№303 Національного університету фізичної культури відбудетьсяустановче засідання ради «Академії книги».