Рецензія на книгу Любка Дереша "Поклоніння Ящірці"

Рецензія на книгу Любка Дереша Сторінка за сторінкою ллються думки молодого автора, які так і встигаєш ловити, а потім повертаєшся на початок, щоб насолодитися ними вдруге, чудова мова автора (от тільки б без матів), неймовірні романтичні описи місцевостей - це все притаманне Любку, а точніше саме цьому твору.

Але ж, ну не може критику сподобатися усе! Отже, насамперед, хотілося б почати з кінця книги, з того, що кинулося в око НАЙбільше. Жорстокість. Дереш явно переборщив. Автор - затятий любитель творчости Стівена Кінґа, тому це можна пояснити. Але неймовірний розвиток подій в кінці твору нагадує вже не Кінґа, а якісь Холівудські трилери, де люди то помирають, а потім оживають, то вибираються з поглинаючого болота. Тупо все це, дуже тупо. Також, на мою думку, автору слід було брати для таких "ролей" трошки доросліших персонажів, адже, ну якщо в такому віці секс - річ звична, то використання зброї, носіння трупу, знущання над тваринами потребують набагато більше нервів і життєвої "загартованості", чого в такому віці людина мати навряд може.

Хочу зауважити на дитячість кількох моментів твору. Мені здається, що Любко знову ж таки "перебирає" в деяких моментах. Це звичайний підлітковий максималізм, сподіваюся в майбутньому, автор дорослішатиме і не буде використовувати такі емоційні перебільшення на ґрунті сексуального потягу, оскільки перебільшення, від яких гіпотетично мало би бути смішно, стосуються якраз стосунків із дівчиною.

Як я вже зазначав на початку рецензії, дуже вразили описи Карпат. Романтика - беззаперечний плюс Любка. Це те, чим ця книженція може "купити" читача. Також може купити своєю простотою. Любко написав цей твір будучи ще неповнолітнім, і це ще один величезний плюс. Повністю передана атмосфера дитячості. Ми часто не задумуємося над тим, що книги про дітей пишуть дорослі, які не в змозі передати ту атмосферу, ті події та роздуми, що притаманні дитині чи пак підлітку.

Це книга про побоювання підліткового віку, про страх і хоробрість, замкнутість і щирість, понтовість і природність, стиль і формат, вбивство і готування до вбивства, помсту і спокусу, - це книга про життя слабких під контролем і невдалий приклад того, як звільнятися з-під нього. Це історія щасливого кохання, справжньої дружби і всього-всього, що переживає тінейджер.

Рекомендується романтикам та криміналістам (не плутати з кримінологами!), прихильникам Кінґа та людям, що люблять різні химерні історії.

Книга люб'язно надана культовим видавництвом "Кальварія"