Рецензія на книгу Наталки Сняданко "Сезонний розпродаж блондинок"

Івано-Франківське видання "Лілея-НВ" заснувало серію "Агресивна бібліофілія", яка відрізняється особливим оформленням книги - колір тексту ідентичний кольору обкладинки книги.
В мої руки потрапила зелененька книга "Агресивної бібліофілії" - збірка оповідань Наталки Сняданко "Сезонний розпродаж блондинок".
Не буду вигадувати різні махінації та пройдуся оповіданнями в тому порядку, в якому вони розміщені в книзі.
Якщо мені не зраджує власна пам‘ять, то оповідання були написані досить давно - і не дивно, бо в них в більшості випадках йдеться про особливості підліткового світосприйняття.

"Дідова історія": сміливо можна сказати, що це оповідання зображує настрій кожного з нас, коли ми в черговий раз вислуховуємо нескінченні історії власних дідусів та бабусь про одне й теж саме, але в різних інтерпретаціях. В кінці оповідання Наталка відкриває істину цієї звички людей похилого віку, яка полягає, перш за все, в спробі виховати звичку збереження часу., адже своїми силами змінити те, що за тебе вирішила доля , не можливо, якими б махінаціями не маніпулювати. Ці самі розповіді на новий лад-це лише змога змінити життя, як літературний текст, де часом можна використати COPY-PAST, але сценарій власного життя вже розписаний завчасно невідомим драматургом. "Час неможливо перемогти-його можна тільки ігнорувати".

"Варшавські медитації": на мій погляд, дуже стьобна річ, адже тут відкриваються досить дивні особливості Варшавської "Школи Феміністичної Медитації Трансцендентальної"(ШФМТ), яка знаходиться в приміщенні Варшавського дому культури. Починається все з характерної процедури при перетинанні українсько-польського кордону. ШФМТ представляє собою жіночі збори з метою доведення повної незалежності жінки, навіть в такій тонкій справі, як отримання оргазму. Не менш дивною є деяка панянка Лєна, яку запросили на курси до Варшави з дисертацією, в якій проводились дослідження "співвідношення між тривалістю того чи іншого оргазму в залежності від способу його досягнення". Залишається тільки здогадуватись, чи дійсно існувала така школа , адже треба зауважити, що Наталчина біографія не заперечує її відвідання Польщі.

"Життя без батьків, Супер бонус для ідеальної пари": це оповідання можна назвати найбільше дитячим, оскільки тут вже йдеться про 15річну дівчинку Есмеральду та її друга Клайда-приклад звичайних тінів, які намагаються позбутися залежності від батьків. Есмеральда і Клайд створюють комп‘ютерну гру, де геймер в.о. батьків. Гра включає в собі психологічний тест, який дає інформацію про сумісність пари. Таким чином, варіант ідеальної пари тільки теоретичний, бо Есмеральда та Клайд врахували все до найменшої деталі. Створювачі гри проходять тест і мають, на їх погляд, якісь помилкові данні чи збій в системі, оскільки видається, що Есмеральда та Клайд, звичайні друзякі, виявляються цією ідеальною парою.

"Кримські сонети": повністю розписаний графік дій та обставин перебування на південному узбережжі Криму: прибуття в Сімферополь, особливості пропонування квартири з виглядом на море, проведення часу на турбазі та пляжі, екскурсії, які не змінюються із року в рік, коротше кажучи все те, що добре знайомо кожному , хто відпочивав в Криму.

"Сезонний розпродаж блондинок": ще один стьоб. Йдеться про білявок, яких можна купити, чи власне кажучи, ТІЛЬКИ купити в відділі "Товару тимчасового вжитку", які намагаються здаватись розумними, але ТІЛЬКИ намагаються, які носять туфлі на таких підборах, що важко і пересуватись, а одягають такі спідниці, що важко одягти ті туфлі та зробити крок. Але з часом цих білявок з відділу "Товару тимчасового вжитку" замінюють інші - їхні однотипи.

"Обов‘язки професійного ангелолога": обов‘язки ангелолога ( того, хто вивчає ангелів), які є не обов‘язковими: спостерігання за траурними процесіями, прогулянки цвинтарем, враження від вивчання надгробних табличок та могил та інші "приємності". Ніколи не мрійте про цю професію, бо обов‘язків у професійного ангелолога доволі багато, насправді-вони всі обов‘язкові.

Необхідна примітка: обов‘язкова присутність цієї книги в домашній бібліотеці та найкращій подарунок для подруги ?.
"Сезонний розпродаж блондинок" сприяє розповсюдженню гарного настрою та позитиву!

Марина Зайдель