Рецензія на книгу Нелі Шейко-Медведєвої "Альфонс"


Рецензія на книгу Нелі Шейко-Медведєвої "Альфонс"

"Альфонс" Нелі Шейко-Медведєвої - це роман, який ховає в собі подарунок для читача, тобто ще одну історію, яка має повне право називатися романом. Як не дивно, але вся увага в цьому романі приділяється чоловічій статі, а все тому, що попереду на нас чекає епоха матріархату.
Лариса Мальована (або як далі стає відомими - Леся Дриб) - журналістка, яка випадково виводить на чисту воду бізнес власного чоловіка, такий собі бандитський бізнес! Маючи на нього компромат, завдяки ЗМІ вона намагається відкрити країні очі, але невчасно потрапляє в пазурі тих, хто працює на її чоловіка. Таки виривається з них!!! Ховаючись від шайки, Лариса знаходить своє минуле, від якого колись втекла, шукаючи заможного життя.
Не дивлячись на те, що чоловік Лариси тримає всю країну, завжди знаходяться люди, які їй допомагають. Ознайомившись з минулим Лариси, яке можна, і варто назвати "Леся Дриб" (справжнє ім'я теперішньої Лариси), читач дізнається про Юрка Калиновича. Саме Юрко і стає головним героєм роману, який ховається в "Альфонсі", та відкриває таємницю цієї назви.

Юрко - успішний циганський барон, ховає у себе Лесю та розповідає їй історію власного життя: історію життя звичайного майора міліції Юрка Калиновича - безбатченка та вихідця з дитячого будинку. Саме ця розповідь складається Лесею в роман з гострим детективним сюжетом і чого там тільки немає: загадкові вбивства, купа людських доль, павутиння стосунків, кохання та сльози, містика і реальність, а також розв'язка, яку нібито бачиш, але насправді все тільки починається. Шейко-Медведєва, подібно найзагадковішій письменниці детективного жанру - Агаті Крісті, будує поведінку героїв такою, що кожний має свої таємниці та може вважатися вбивцею, підозри падають на всіх, але все розкриває несподівана розв'язка. Кількість героїв до того велика, що цілком нормальним буде те, що протягом читання книги читач буде малювати шляхи взаємовпливів героїв - своєрідний "родовід". Насправді, в центрі уваги героїв (хоча все таки героїнь) роману, стоїть чарівний трунок, який є причиною масової появи альфонсів - хлопчиків, нерозсудливо закоханих в жінок похилого віку, але й має вбивчу дію. Тепер не тільки чоловіками, але й їх долями керують підстаркуваті жіночки, бо, якщо вчасно не отримуєш дози трунку, серце "вибухає". Таким чином, чоловіки, які ніби мають право на вільне життя, стають звичайними "іграшками" в пасмах жінок.
Леся настільки захоплюється детективописаням, що у неї народжується думка ніби зустріч з Юрком була не випадковою. Так воно і є. Калинович знайшов її, щоб подарувати Лесі нову долю - долю провидиці, яку вона повинна отримати від циганки - "матері" Юрка. Отримавши Дар, Леся обманами дізнається пропорції чарівного трунку та ретельно ховає їх в своїй пам'яті. Тим часом, дівчина, яка "вживається" в образ Лесі для того, щоб ввести в оману її чоловіка гине. Виходить, що Лариса Мальована загинула, тому Леся вирішує не відступати та викрити бізнес свого чоловіка, поки він не стоятиме у неї на дорозі. Вона вилітає в Київ... І в літаку її очікують скоріш за все люди чоловіка. Але з чим цього разу зіткнулась Леся залишається невідомим, бо на цьому закінчується тільки перша книга, а розв'язка її долі ще попереду.

Марина Зайдель