Рецензія на "Польку" Мануели Ґретковської.

"Полька" Мануели Ґретковської.  Згідно зі статистичними даними - населення Польщі близько 35 мільйонів, а польський книжковий ринок має ще болючішу історію, ніж український, - на одного мешканця в рік припадає лише одна книжка.

  Мануела  Ґретковська - скандально відома польська письменниця. Маючи 3 переклади своїх романів в Україні, в Польщі Мануелу  вважають аморальною та порнографічною письменницею та забороняють будь-які зустрічі з громадськістю. Шалений успіх в Європі не підштовхує Ґретковську підкоряти рідну Польщу. Після виходу роману "Полька" до безлічі вибухових прикметників, пов'язаних з творами Ґретковської,  додається "гінекологічний".

Мануела Ґретковська з чоловіком та Полькою.  Польща. "Полька". Невже про свою скандальну славу заявляє Ґретковська? Як не дивно, письменниця присвячує роман самій собі. Чи скоріше - своєму продовженню. Фокусуючись на відвертості та природності зображення людських стосунків, Ґретковська пише про перші місяці життя власної дитини: перебування в утробі матері. На перший погляд книга здається звичайним щоденником вагітної жінки: фізіологічно-гінекологічні деталі виношування та народження дитини розвіюють думки щодо звичайної графоманіської забавки Ґретковської.

  Письменниця поєднує важку роботу над сценарієм серіалу "містечко", який пише у співавторстві з чоловіком, подорожі Європою, фізичні страждання й страхи, постійні стреси, разом з написанням "Польки" - романом, який має народжується разом з донькою Полею.


  Руйнуючи стереотипний імідж порядної матусі, Ґретковська робить інтелектуальний виклик чоловічій частині населення, бо відкриває тонку психологію вагітної жінки, яка суперечить благословенному стану мадонни.

  Не дивлячись на надмірну натуралістичність книги, вона сміливо може стати повчальним посібником для майбутньої матусі чи просто улюбленою книгою.