категорії: музика стаття

Мережеві лейбли

теґи: мережеві лейбли

Що таке мережеві лейбли ?

Давно, давно на Заході виникла хвиля під назвою «нет-лейбли» (net label). Злі язики кажуть, що ця хвиля досягла свого піку та іде на спад. Чи це так - вирішувати лише слухачам. Так от, мережевий лейбл - це лейбл, який розповсюджує свою музичну продукцію у форматі цифрових аудіо-файлів (наприклад, MP3). Часто це просто гарний сайт, за яким стоїть команда, що робить релізи різноманітної музики. Ще частіше лейбли випускають електронну музику. Хоча бувають і винятки.

 

Чим вони відрізняються ?

Від простих лейблів вони відрізняються вільним розповсюдженням музики (частіш за все - під Creative Commons ліцензією). Це означає, що будь-який слухач може вільно скачати музичний продукт з сайту лейбла і насолоджуватись ним, скільки влізе. Хоча деякі з них доносять музику до вух за гроші. Один від одного мережеві лейбли найчастіше відрізняються вибором музичного стилю чи напрямку, на якому вони спеціалізуються. Хоча бувають і інші відмінності, наприклад, - підхід до оформлення релізів, маркетингу власного бренду чи промоції тих чи інших музикантів.

 

Навіщо вони потрібні ?

Талановиті і не дуже музиканти хочуть донести свою музику до вух слухачів. Як їм це зробити без дорогих кліпів на телебаченні чи виступах у відомих клубах? На допомогою їм приходять інтернет-лейбли. Це нова форма взаємодії слухача і музиканта, коли музика напряму попадає до вух тих, кому вона подобається. Великі нет-лейбли надають базову промоцію вашого продукту. Якщо він вартий уваги, чекайте на дзвінки з пропозиціями співпраці.

 

Чи існують вони у нас ?

Так, існують. Варто виділити NexSound та Kvitnu. Лейбли спеціалізується на випуску експериментальної музики від пост-року до ембіенту та нойзу. За кілька років існування було випущено багато релізів, оцінених українською та західною публікою на фестивалях,  з колонок і навушників. Слід відзначити, що ці лейбли мають пряме відношення до фестивалю «Деталі Звуку», який проходив не один раз у Києві. Музика пропонується у вільному форматі, або ж за гроші. Якийсь час тому команда лейблу Inner Space проводила вечірку в клубі Cinema.