Чи боїшся ти темряви?

Страхи темряви / PEUR(S) DU NOIRХлопчина знаходить цікавого жучка і той краде у нього дівчину одразу після першого статевого акту. Страшно? А жучок страшний! Маленька японка жиє прямо за цвинтарем - і тому вона змушена зробити собі харакірі. Страшно? А, може, ви боїтеся крокодила, який відкусив голову фермеру й лапу качечці? «Cтрах(и) темряви» - чорно-біла анімація, яка може забрати у вас цілу годину часу. Якщо ви дійсно боїтеся жучків. Кажуть, це кіно мало налякати дорослих, та я ще дитина й тому, напевно, воно мене геть не налякало.

У цьому фільмі для мене найбільшою таємницею залишилось: чому навіть коли в проекті залучено три французи, два американці та один італієць - герої в них усе одно - японці? Невже харакірі і японські дівчатка-школярки - це вершина анімаційного мистецтва?

Страхи темряви / PEUR(S) DU NOIRЄдине, що утримує біля екрану - це різноманітність. Анімація поєднаних у містичному вальсі про людські страхи провідних дизайнерів світу та одного з кращих французьких художників-сучасників, арт-директора Canal+ Етьєнна Роб`ялема, - дуже різна. Етьєнн, як продюсер цього проекту, її поєднав просто на відмінно. Якщо дика собака стрибає на жертву - прийшла черга нової історії.

Геометричні ігри П'єра Ді Сіулло досить цікаво вплетені між псевдострашними історіями, дещо навіть звеселяють, хоч позитивного змісту годі в них шукати.

Страхи темряви / PEUR(S) DU NOIRЗагалом уся композиція є лише невеличким портфоліо для хизування - дивіться, як ми вміємо, дивіться! Але жодного страху, жодного, чуєте? Де ви тут бачили страх? Звісно, його можна знайти - просто вимкнувши світло. Але краще візьміть з собою таргана в ліжко, аніж це кіно. А цей мультик дивіться легко - не очікуючи, що от-от вас хтось налякає - цього не станеться.

Страхи темряви / PEUR(S) DU NOIR

Фільм, який демонструвався на Sundance ще в січні 2008 року, в Україну потрапив лише на фестиваль Молодість восени минулого року, й от нарешті - виходить на великий екран. В Україні він демонструватиметься мовою оригіналу з українськими субтитрами.