теґи: Ермек Турсунов, Казахстан, казахське кіно, кіномистецтво, німе кіно
Назва фільму: "Келін"
Режисер: Ермек Турсунов
Актори: Гулшарат Жубаєва, Ержан Нуримбет, Турахан Садикова
Студія: ”Казахфильм”
Прем'єра: 26.06.2009

Кадр з фільму Щоб розповісти про важливі речі, слова не потрібні. Щоб побачити любов і пристрасть, смерть і мудрість, нерозривний симбіоз людини і природи древніх часів, досить власних очей і власного серця. Слова зайві у філософії краси.

Фільм «Келін» насичений красою, від якої перехоплює дух: чистою красою засніжених гір, красою традицій, красою емоцій і почуттів, красою дивовижної казахської музики, красою чудової акторської гри. Краса найважливішого без непотрібних сентиментів. Відображення історії однієї сім’ї в дзеркалі природи.

Кадр з фільму Фільм переносить глядача в доісламські часи древнього східного народу, в перші століття нашої ери. Язичники живуть в нерозривному зв’язку з довколишнім світом. Кожна ланка природи стає важливим персонажем: волохаті яки, зловісні грифи, величні вовки, снігові кучугури, сухе бадилля, що стирчить з-під них, похмурий ліс, пухнасті ялини на схилах гір. Яскраві шаманські традиції весілля, похорону, народження додають емоційному забарвленню стрічки особливих відтінків.

Кадр з фільму Сюжет розгортається довкола красивої дівчини та її чоловіків. До одного, вільного й дикого, її тягне шалена пристрасть. Інший стає її чоловіком, викупивши дівчину в батьків. Ще один – зовсім юний брат її чоловіка, з яким вони живуть під одним дахом і кому вона згодом переходить у спадок. Персонаж, котрий врівноважує історію пристрасті своєю мудрістю, – це свекруха. Стара жінка, сповнена глибокої мудрості й одвічних таємниць єднання з природою, берегиня роду, хребет людського життя, сповненого любові й смерті, болю й нового народження.

Кадр з фільму Не встиг фільм без слів з’явитися на екранах казахських кінотеатрів, як одразу ж здійняв довкола себе вир пристрастей. Американці внесли його у список з 65 фільмів, які претендуватимуть на «Оскар-2010» в номінації «Кращий фільм іноземною мовою», а рідні казахи «обліпили» його прем’єру мітингами й протестами молодіжних організацій. Мовляв, вистачить «Бората», який поливав Казахстан брудом, тепер самі ж казахи показують світові свій народ з гіршого боку. Не знаю, що юні казахські моралісти знайшли в «Келін» такого скандального. Еротичні сцени в кіно – красиві й справжні, реалістичні та зовсім не грубі.

Кадр з фільму Є в «Келін» і свої ляпи. Наприклад, жіночі сукні з тканин у дрібні візерунки й квіточки. Та попри ці недоліки, я наважуся назвати фільм справжнісіньким шедевром. Це – красивий давній колаж з захоплюючих пейзажів впереміш з блуканнями лабіринтом людської душі. Фільм, який дивишся на одному подиху і який не залишає після перегляду відчуття чогось недоказаного. Жести й міміка героїв, глибокий містичний дух стрічки на тлі дивних прекрасних звуків розповіли все, чого б не спромоглася сказати жодна, навіть наймайстерніше написана акторська репліка.