теґи: кінорецензія, рецензія
Назва фільму: Рестлер / The Wrestler
Режисер: Даррен Аронофскі
Актори: Івен Рейчел Вуд, Мариса Томей, Марк Маргуліс, Міккі Рурк
Студія: США
Прем'єра: 5.09.2008

Культовий режисер Даррен Аронофскі знімає рідко, але дуже мітко. Фільми «Пі» (Pi) та «Реквієм по мрії» (Requiem for a Dream) стали культовими одразу після виходу. Тепер Даррен Аронофскі зняв фільм про старого лева, точніше, про старого борця реслінгу. Головний герой Ренді Робінсон колись був одним з найкращий реслерів, його гордо називали «Таран», його ім’я скандували трибуни, в нього була купа фанатів, жінок, випивки... Але тепер він постарів і живе в невеличкому будиночку на колесах. Він виступає з боями в невеличкому місцевому клубі і намагається ловити останні промені своєї слави, яка залишилась в далекому минулому.

Після одного з боїв у Ренді стається інфаркт. Він потрапляє до лікарні, де йому роблять операцію на серці. На прийомі у лікаря непереможний Таран дізнається, що якийсь бісовий тромб поставив на його кар’єрі хрест, що тепер він не те, що бігати не може, а взагалі будь-які фізичні навантаження йому протипоказані, адже наступний інфаркт його вб’є. Саме в цей момент він розуміє, що кар’єра його закінчилась, та і життя також.

Через деякий час Ренді розуміє, що він нічого не вміє, крім того, щоб битись на ринзі, і зі словами «Єдине місце, де я можу знаходитись, - це ринг» повертається до боїв, не зважаючи ані на свій вік, ані на загрозу інфаркту.

Головну роль в фільмі зіграв Міккі Рурк, який повернувся в кіно після дуже великих проблем з наркотиками, після того, як втратив все, що міг втратити, окрім свого життя. Важаю, ніхто б так не зіграв старого рестлера, як Міккі Рурк, бо багато в чому він грав самого себе, тому, певно, і отримав «Золотий глобус» за найкращу чоловічу роль. Особисто мені сам Ренді зовнішньо нагадував старого лева – засмаглий, ніби провів все життя в саванні, весь у шрамах від частих бійок з іншими левами, сильний, з довгим волоссям, що нагадує гриву.

Зйомку фільму стилізовано під напівлюбительську. Постійно складається враження, що ти знаходишся поряд з Ренді. Саундтрек до фільму також отримав «Золотий глобус», відтак, в його якості можна не сумніватись. Єдине, що викликало негативні враження під час перегляду - це, власне, бої рестлерів.

Цей фільм - це драматична історія про те, як непереможного Тарана в якийсь момент переміг маленький тромбом, відправивши його не просто в нокаут, а одразу на узбіччя життя, де про нього дуже скоро забули. Дивовижна історія, яка ніколи не втратить своєї актуальності.