Літературний вінегрет: десяток анотацій

проби пера молодих перспективних літкритиків

теґи: анотація

post-20810-1196273608Оленка Безнащук. Її  анотації мені дуже сподобалися чіткістю окреслення цільової аудиторії – одразу так по-хорошому згадала улюблені жіночі глянцеві журнали типу «Marie Claire» або «Vogue».

Мілан Кундера «Гра в автостоп»

Чи є ви тими, ким себе вважаєте? Чи може кожен собі сказати: я це я? одного разу вдягнувши маску, буває важко її зняти. Просто так з гри не виходять... Психологічна новела постмодерного автора К. ставить перед вами ці питання. В основі сюжету – він та вона. Він – 28-річний ловелас, вона  – сором’язлива недосвідчена дівчина. Одна зупинка... і життя робить кардинальний поворот. Чи зможуть вони залишитися собою? Захоплююча, легка для прочитання новела не залишить вас байдужими.

Януш Вишневський «Молекули емоцій»

Любителі історій людських трагедій та драм напевно оцінять нову книгу відомого польського письменника Януша Вишневського. Автор славнозвісного бестселера «Одиночество в сети» представив нам збірку «сповідей» знедолених душ. Нова книга отримала загадкову назву – «Молекули емоцій». Збірка вміщує лише маленький клаптик з історії людських страждань. Різні історії, від різних людей, з різними долями, зі своїми проблемами. Ви досі вважаєте себе нещасливими? Тоді вам варто заглянути у цю книгу. Можливо ви збагнете, що щасливі насправді. А можливо впізнаєте себе в одній з історій...Та в будь-якому випадку книга змусить вас дещо по-іншому глянути на світ та своє життя.

Робски Оксана  «Про ЛЮБОff/on»

Те, що жінки та чоловіки по-різному розуміють «кохання» – загальновідомий факт. Але що настільки по-різному – показує нам роман Оксани Робскі – «Про ЛЮБОff/on». Сучасний прозовий роман однієї з найпопулярніших російських письменниць є вже 3-ім на її рахунку. Твір анітрішки не поступається своїм попередникам. Книга дає читачу шанс подивитися на одну любовну історію з двох ракурсів: з точки зору і жінки, і чоловіка. Для Даші, головної героїні, стосунки з Владом є чимось більшим аніж просто «службовий роман». А для нього вона лише одна з... Образи обох головних персонажів розроблені ідеально. Автору справді вдалося зрозуміти жіночу і чоловічу психологію. А це свідчить про її неабияку майстерність. Варто зауважити: не слід вважати, що роман – суто жіночий. Чоловікам є теж багато чого почерпнути з нього.

Артур Біляшевич написав дуже лакончні тексти – я б їх дещо розширила. З іншого боку, хто там сестра таланту?

Франц Кафка. Сільський лікар

Абсурд, приреченість, відчуття нереальності – мотиви, що пронизують усю творчість Франца Кафки. Не стало винятком і оповідання «Сільський лікар». Прагнучи врятувати смертельно хворого пацієнта, він залишає на поталу грубому та жорстокому конюху свою покоївку. Неспроможний врятувати обох, він усвідомлює безглуздість своїх дій перед лицем долі.

Ян ван Акен. Досвіток

Історичний роман сучасного нідерландського письменника Яна ван Акена переносить нас у добу Середньовіччя, де нас чекає Гросвіт, чи то воїн, чи то чернець – одразу не збагнеш. Подорожі від Кордови до Дамаска, від Єллінга до Константинополя, кохання та дружба, героїчні баталії та політичні інтриги, містика та загадковість – книга не залишить байдужим нікого.

Патрік Зюскінд. Голуб

Новела Патріка Зюскінда «Голуб» – історія Джонатана Ноеля, банківського охоронця, якому вже за 50. Решту життя він хоче прожити в спокої, стабільності та порядку. Одного ранку перед його дверима з’являється голуб і блокує вихід із квартири. Ось тут все кардинально змінюється і звичайний день Джонатана перетворюється на пекло. Патрік Зюскінд, відомий сучасний письменник, у властивій йому манері показує, як дрібниця може викликати екзистенційну кризу навіть у людини, яка ще вчора була впевнена у своєму сенсі існування.

Амид потішив спробою окреслити коло споживачів для книжок, про які він пише. А ви згодні з окресленими полями?

Франц Кафка «Сільський лікар»

Оповідь майстра короткого жанру епохи Модернізму у перекладі Гальперіной. Насичена метафорами дещо стилізованими під готичний роман, провідною темою якого є обов'язок лікаря і Людини в конфронтації з містичними явищами. Насичена тугою і тривожністю, пов'язаними з загрозами зовнішнього світу. «Голый, выставленный  на  мороз  нашого злосчастного века…» Цей твір було екранізовано японським режиссером Ямамурою Кодзи в 2007 р.

Буде цікавим для підлітків і дорослих

Еміль Золя «Тереза Ракен»

Чи переслідували Вас привиди минулих гріхів? Чи знаєте Ви глибину людського божевілля? Перед Вами – твір одного з найвідоміших представників французького натуралізму ХІХ ст., автора збірки «Ругон-Маккары». Правдоподібні і яскраві сцени і образи передадуть Вам атмосферу огиди і відчаю. Твір має багато чого спільного зі «Злочином і карою» Достоевського на сюжетному і формальному рівнях, і був екранізований французьким режисером Марселем Карне в 1953 р. Дізнайтесь, чи здатна людина залишатись людиною, і які страхи і докори совісті її переслідують після скоення вбивства.

Буде цікаве всім читачам, старшим 16 років.

Джеймс Крюс «Тім Талер або проданий сміх»

Чи бувають казки і для дітей і для дорослих, чи можуть існувати казкові добро і зло в нашому світі? Як можуть співіснувати гроші і сміх? Про це і багато чого іншого можна дізнатись в казці німецького казкаря ХХ ст. Залишатись дитиною чи дорослішати, йти в жорстокий, меркантильній світ, чи залишатись в затишному провулку – такий вибір постає перед персонажем. Весела і одночасно сумна, ніжна казка з динамічним сюжетом і помірними описами. За мотивами цього твору в 1981 було знято мюзикл.

Буде цікава дітям і їх батькам, що не забули, як бути дітьми.

fataniamorgana не розкрила інтриги та написала анотації без заначення автора та назви тексту. Власне, саме в цьому і полягало домашнє завдання. Підказки дивіться в дужках. Окремо прошу звернути увагу на симпатичне почуття гумору.

1.Автор є неординарною особистістю і водночас яскравим представником сучасної постмодерної урбаністичної літератури. Неповторність особистості даного автора позначилася на його творчості, тому шукачам чогось екстравагантного – обов’язково сюди. Рекомендовано читачам як з почуттям гумору, так і абсолютним меланхолікам. Чудовий настрій після прочитання гарантовано. Апробовано на студентах КНЛУ. До чого тут студенти КНЛУ? Справа в тому, що автор є ще викладачем у цьому університеті і він неодноразово досліджував реакцію студентів на свої творчі доробки на лекціях. Який результат цих масових читань – секрет. Прочитайте – і самі все зрозумієте (Ніколаєв Б.І П «Збірка поезій»)

2. Книга рекомендована гурманам зарубіжної літератури. Незвичайний сюжет і тонкий середньовічний гумор не залишить байдужим жодного читача. Хочу похвалитися тим, що я була єдина з усього факультету, хто дочитав цю книгу до кінця. Чому? Невже ця книга важка для сприйняття? Ні, скажу я. Невже вона зовсім нецікава? Ні, знову скажу я. Так все-таки, чому?А я Вам не скажу, бо мені за це не заплатили. Хочете потрапити у Червону Книгу як рідкісний вид гурманів світової літератури – негайно читайте книгу до кінця. (Ф.Рабле «Гаргантюа і Пантагрюель»)

3. Книга є абсолютним бестселером усіх часів і народів. Поєднує у собі як історичні відомості, так і літературні тексти. Хто не знає, як жити – візьміть книгу: там все написано. Відповіді на будь-які запитання Ви знайдете тут. Автор книги є мегаособистістю, абсолютним новатором у своєму жанрі. Особливість цієї книги в тому, що автор особисто не написав жодного слова. За нього це зробили більш ніж 40 людей протягом 15-ти століть. Проте, головним автором все-таки вважається одна особа. Хто це? Це – Бог. (Біблія)

Ольга Петраш запропонувала строкатий комплект на будь-який смак. Хіба що місцями в анотацію ні-ні та й пролізе кавалок рецензії. Мені сподобалася анотація на есей Ігоровича. А вам?

Андрухович Ю.
CARPATHOLOGIA COSMOPHILICA

Його можна назвати Бетховеном сучасної української прози: впевнений, жорсткий, інколи дисонансний, однак в той же час ліричний та замріяний. Його оніричний есей – спроба фіктивного країнознавства (як він сам окреслив жанрово-стильову специфіку), чи то пак лінгвокраїнознавства з елементами релігії, астрономії, міфології, географії, мовознавства та музики. Абсолютно несхожий на своїх колег, Андрухович пише захоплююче та таємничо, поєднуючи непоєднуване, описуючи неописове. Трактат про фольклор та флористику Карпат перетворюється на аналіз всіх сфер людства в цілому. Філософія Андруховича естетизує та виділяє  ще досі  не виділені категорії, береться за викривання, а можливо, створення нових таємниць. Що ж насправді  ховають в собі  Карпати?

Цілик Іра
Ці: збірка поезій

Перша поетична збірка молодої «режисерко-літераторки» вражає  небанальною, однак і  не оригінальною емоційністю. Наївність та трагічність, але не тяжка песимістична, а легка прозора, навіть радісна – ось головні  героїні  російських та українських віршів. Чутлива та неоднорідна жіноча поезія не позбавлена  почуття гумору, не тяжіє до різких агресивних випадів та епатажних вибухів. Здається, авторка не намагається писати – вона розкладує себе по вмістилищах і врочисто дарує всім, хто на це звернув увагу. Читати Іру Цілик – як слухати ноктюрни Шопена. Мелодійно, ненав'язливо, щиро.

Набоков В.
Захист Лужина

Роман«Захист Лужина» підвів російсько-американського класика до свого літературного розквіту. Героєм роману є геніальний шахіст-емігрант, в якому талант межує  з божевіллям. Незграбний ззовні, він має ідеально аналітичний розум, який допомагає йому розробляти шахові захисти. Однак втілюватись вони починають у реальному житті Лужина, котрий згодом зводить захисну стіну між собою і життям, разом із невидимим супротивником. Набоков змушує читачів вірити, що життя – це не видимість і сталість, це сукупність таємничих ходів, у кінці  яких – одне питання: продовжувати гру чи вийти з неї.

Вікторія Слабковська пройшлася по класиці. Мені сподобалася детективність анотації до «Гри в автостоп».

1. Хотіли б ви бути надзвичайно красивими? Мати загадкові очі, в яких можна було б прочитати найпотаємніші істини буття? Бути непристойно витонченими, майже ідеальними, не тільки ззовні, а й з духовної сторони вашої, випромінюючої привабливість, сутності?.. А чи не замислювались ви, що краса і смерть завжди стоять поруч?.. Містично-психологічна новела Едгара Алана По, описуюча події 18-го століття, доведе вам це. Приголомшлива леді Лігейя дарує головному героєві все. Але, попри безмежну любов до неї, він не в змозі утримати її на цьому світі. Другий шлюб не приносить щастя і він все більше поглиблюється у опіумні марення своєї травмованої свідомості. На превеликий жаль, неможливо утримати життя навіть найпрекраснішої істоти, коли Смерть визначає її час… Чи, може, все-таки, можливо?..

2. Лірична новела О'Генрі «Останній лист» здатна повернути навіть найзавзятішому циніку віру в можливість людей здійснювати по-справжньому варті захоплення вчинки. Бідолашка Джонсі, одна з двох найкращих подруг-художниць, захворіла на пневмонію. «У неї один шанс проти десяти», – говорив лікар. Засмучена горем Сью і навіть старий Берман, сусід-художник, відразливий дідуган, який знущався над усякою сентиментальністю, намагалися повернути Джонсі жагу до життя. «Їй хотілося написати фарбами Неаполітанську затоку», – якось згадує Сью… Але цього замало. Вона вже визначилася зі своєю долею: «Коли впаде останній лист зі старого плюща – я помру…». Джонсі одужала. Останній, червоно-жовтий лист, ціпко тримався за своє, відведене творцем, місце. Старий Берман невдовзі помер від пневмонії…

3. Мелодраматична новела Мілана Кундери, написана у жанрі постмодерн, викликає неоднозначні враження. Але без сумніву, не залишить вас байдужими. Як часто ви буваєте у відпустці? Що може бути кращим після важкого робочого року? Уявіть себе щасливим, безтурботним водієм автомобіля, що прямує до обраного вами місця відпочинку, поряд з вами ваша кохана… Але хто б міг подумати, що після 28-ми років життя, коли, здавалося б, пізнав уже всі її несподіванки, безглузда дитяча гра може трагічно змінити ващі погляди буквально на все? А попереду ще 13 днів відпустки…