Вірші Романа Скиби про життя, нежить та інші рідні речі

теґи: поезія, сучасна українська література, сучасна українська поезія
Назва твору: П'ятизнак, або Життя і нежить
Автор: Роман Скиба
Видавець: Маузер

Роман Скиба, П’ятизнакЯкби ми жили в ХІ столітті, збірка Романа Скиби «П’ятизнак, або Життя і нежить» мала б бути переписана найкращими літописцями на блідо-жовтому папері вишуканими чорнилами. Тепер все простіше: достатньо зайти в крамницю і обміняти -надцять гривень на книгу з коричневою обгорткою.

Подальша інструкція до вживання така: прийти додому, приготувати гарячий і ароматний чай, закрити вікна, лягти у тепленьке ліжечко, вкритись пледом і читати. ...Відкривати будь-яку сторінку, читати з кінця, читати навмання, читати один і той же вірш знову і знову…читати коханій людині вголос, старанно вимовляючи слова і акцентуючи увагу на паузи, читати самому мовчки, смакуючи образами, вчити напам’ять і цитувати за нагоди. Читати, не звертаючи уваги на сторінки, читати їх усі, кожну, будь-яку, розглядати малюнки і епіграфи, а в голові оселяться образи, сформовані з пари від горнятка з чаєм. Образи з нотками суму і ностальгії.

Знайомство з поетом пройде просто: він, так само як і колись, живе в телефонній буді, а зараз ще – на сторінках книги. Але й знайомитись особливо не треба. Кожен з вас відчує щось рідне до щему і таке близьке в його поезіях, наче завжди його знали, наче він вміє зрозуміти найсокровенніше кожної людини. І книга загалом про рідні речі – листя, осінь, яблука, гори, фото, картини, глінтвейн, фарби, самотність, цілунки, ніжність, сумніви, про плетиво з найрізноманітніших почуттів людини. Лиш завуальовано все, у диму.

Цю книжку варто читати закоханим у Львів, закоханим у гарні слова і образи, тим, хто сприймає життя і навколишній світ картинками, тим, хто викрадатиме краплинки насолоди з читання слів, речень і строф. І закрутяться танцюючим вихором емоції і враження, насолода від читання не зникатиме, буде литись плавними хвилями. І прочитавши збірку, так хочеться зупинити світ на хвильку, закарбувати прекрасну мить, відчути, як щемить у серці, як по венам і артеріям розтікається Тепло.