категорії: кіно новина

«Інтернаціональ»: Голлівуд про крах міжнародного банку

теґи: Інтернаціональ, екшн, пригоди

«Інтернаціональ»Columbia Pictures презентує пригодницький екшн від режисера Тома Тиквера, «Інтернаціональ» (The International), що виходить в український прокат 26 лютого.

За сюжетом, агент Інтерполу Луїс Сейлінгер (Клайв Оуен) та помічник манхеттенського прокурора Елеонор Уітмен (Наомі Уоттс) одержимі метою викрити одну з наймогутніших у світі організацій - міжнародний банк, що володіє фінансовими та політичними важелями, здатними відчутно впливати на урядові системи всього світу. Незважаючи на те, що їх завдання видається нездійсненним, вони, все ж, не здаються і продовжують підкопуватися під банк, який не зупиняється ні перед чим, навіть перед вбивством, переслідуючи свої інтереси.

«Інтернаціональ»«Якщо сюжет фільму здасться вам переписаним з заголовків газетних статей, - каже режисер, - це тому, що статті показують, що банки контролюють всі аспекти нашого життя. Вся ця афера почалася, коли банки показали людям, що вони можуть жити не по кишені. Рішення банків, виявилось, мають довгограючий ефект - під загрозою наші будинки, машини, робота, якість життя.» «Інтернаціональ» - це, звичайно ж, вигадка, але він заснований на реальних подіях - крах Міжнародного Банку Кредиту і Комерції (Bank of Credit and Commercial International). Цей міжнародний банк був заснований в Карачі, Пакистан, у 1970 р. Агха Хасаном Абеді, і незабаром він перетворився на найбільшу у світовій історії махіну з відмивання грошей. Крім фінансових операцій банк пропонував ще купу додаткових послуг з торгівлі зброєю, спонсорування армій найманців, підтримки тероризму та інше. Юристи Британії та США викрили цей банк лише в 1991 році, коли він збанкрутував. Сценарист Ерік Уоррен Сінгер каже, що цей реальний скандал був «багаторічної аферою найбільшого організованого злочинного угрупування у світовій історії».

Банк, показаний у стрічці, - це версія банку BCCI 21-го сторіччя. Але сьогоднішній BCCI набагато небезпечніший, адже він вже врахував усі помилки своїх попередників.