категорії: кіно новина

У Києві покажуть документальне кіно про права людини

теґи: Docudays UA, документальне кіно, кінофестиваль, права людини

docudays

Міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA проводиться щороку впродовж останнього тижня березня у Києві. По завершенню Docudays UA традиційно презентує найкращі фільми в регіонах України у рамках Мандрівного фестивалю. Покази тривають із жовтня до грудня (включно). Восьмий Docudays UA відбуватиметься у київському Будинку кіно з 25 до 31 березня 2011 року.

Фестиваль – неполітичний і некомерційний. Вхід на всі кінопокази – вільний. Головна мета Фестивалю – сприяння підвищенню рівня української кінодокументалістики, становленню в Україні відкритого діалогу про моральні проблеми суспільства, права людини, формуванню в суспільстві розуміння людської гідності як найвищої цінності, створенню фундаменту для демократичного майбутнього країни.

Відкриватиме Docudays UA 2011 фаворит багатьох міжнародних фестивалів фільм «Інший Челсі: історія з Донецька» німецького режисера Якоба Пройсса. На українську прем’єру він запросив героїв свого фільму – трьох донецьких шахтарів. Якоб Пройсс вчився у Варшаві та Москві, потім відбував альтернативну цивільну службу в Нижньому Новгороді, займався моніторингом виборів та став експертом із прав людини в СНД в організації «Репортери без кордонів». У жовтні 2004 року був спостерігачем на президентських виборах в Україні. «Інший Челсі: історія з Донецька» – його дебютний повнометражний фільм про фанатів клубу «Шахтар».

miroslavjanek

Цьогоріч на фестивалі буде продемонстровано найкращі фільми двох майстрів кіно Мірослава Янека та Луї Маля. Легенда чеської документалістики Мірослав Янек (на фото) відомий усьому світові насамперед як режисер фільму «Громадянин Гавел», де президент Чеської Республіки постає не лише вправним політиком, а й цікавою особистістю і, між іншим, фанатом гурту Rolling Stones.

Також на глядачів чекають:

  • По-весняному романтична панорама «Нове кіно Балтії», яку представить латвійський продюсер Улдіс Секуліс.
  • Спеціальний показ фільму «Серійні убивства в країні Путіна» та зустріч із автором -французькою режисеркою Манон Луазо.
  • Презентація останніх двох фільмів одного з найяскравіших представників сучасної польської кінодокументалістики Марчіна Кошалки та ексклюзивна можливість подискутувати з автором.
  • Особливий гість: популярний російський режисер Павєл Костомаров представить українську прем’єру фільмів «Я люблю тебе» та «Удвох».
  • Семінар Dragon Forum (Польща) спільно з Docudays UA: Від задуму до глядача. Розробка проекту документального фільму. Тренінгові програми 2011—2012 для продюсерів і режисерів документального кіно у Польщі й Україні та ринок проектів у Кракові.
  • «Три вечори в дружньому колі». У кінозалі Німецького культурного центр «Ґете-Інститут» відбуватиметься показ найкращих фільмів друзів Docudays UA – фестивалів Verzio (Угорщина), Watch Docs (Польща) та ZubrOFFka (Польща).

Стежте за анонсуванням подій фестивалю на сайті www.docudays.org.ua