категорії: література

Галичани плагіатять!?

Галичани плагіатять!?Відомий Івано-Франківський тижневик "Галицький кореспондент" в сьогоднішньому номері опублікував матеріал про "Інтернет-мистецтво", який виявився плагіатом. Статтю "ІНТЕРНЕТ-МИСТЕЦТВО ЧИ МИСТЕЦТВО В ІНТЕРНЕТІ?" ( http://www.gk-press.info/21.htm) написала журналістка нашого сайту Інна Білоножко, більш відома під псевдо Маленька, власне для себе, але розмістила у своєму публічному щоденнику, звідки "галичани" і здерли ідею, та і власне весь текст, з якого лише вилучили кілька абзаців.

Коментар аторки: "Дана стаття була написана на інтернет-тематику. Цілком очевидно, що ні сам пан Олег Гнатів, ні Головний редактор Сергій Борис не орієнтуються у питаннях стосовно інтернет-мережі. Інакше, вони б знали, що так звані веб-блоги – теж об’єкт інтелектуальної власності. Розміщені там матеріали є приватною власністю, і їх використання без дозволу є так само протизаконним. Питання не у моїх претензіях на винагороду за працю, хоча такі вимоги і є цілком обґрунтованими. Питання в тому, що даний інцидент є логічним продовженням викладеного у статті матеріалу.

Вищезгадані особи, напевно, погано вичитали матеріал до розміщення його на своєму сайті. Основною ідеєю було те, що інтернет – лише засіб, за допомогою якого автор доносить до читачів свою творчість. Тому, вочевидь, вони і не врахували, що можливість боротись за свої права і доводити їх у судовому порядку є, і вони дорівнюють аналогічним можливостям у будь-якій іншій мистецькій сфері. Мене не цікавлять вибачення редакції. І спускати з рук таку огидну поведінку я не маю наміру. Однакова провина лежить і на особі, якій вистачило нахабства скористатись чужою працею, і на редакції, яка не вважає за потрібне перевіряти надані матеріали.

Попередня консультація з фаховим юристом вже мала місце. Напевно, мені у даній ситуації “пощастило” – довести свою правоту, на відміну від багатьох авторів, що опинились у схожому становищі, я можу. Ще до розмови з юристом на електронну адресу редакції я надіслала листа із вказанням у ньому факту скоєння злочину. Наразі можу сказати, що “звичайнісінькими формалізованими вибаченнями” справа не закінчиться. Не маю нічого проти показового розгляду цього інциденту в судовому порядку."

Відповіді від "ГК" не надійшло, а Інна Білоножко вже готується до захисту своїх авторських прав.