категорії: література

Ірен Роздобудько обирає героїв твору як екстрасенс

Ірен Роздобудько – Коли оживають лялькиІрен Роздобудько на другому київському дитячому ярмарку презентувала одразу дві дитячі книжки. «Коли оживають ляльки» – це цільна казка з ілюстраціями дочки Ірен Роздобудько – Яни Роздобудько.

– Дочка закінчила художню академію, – каже Ірен. – Вона скульптор. Видавництво замовило ескізи – вона намалювала і її одразу взяли.

Це дебют письменниці в галузі дитячої літератури і перша спільна робота із дочкою.

– Донька соромиться мене. – розповідає авторка. – Позбавила мене стоматолога. Соромиться бути донькою Ірен Роздобудько. Яна ходила до стоматолога, у той самий час, коли й мені дуже потрібен був дантист. А він, виявився моїм читачем, і запитав, чи часом Яна не моя донька. «Ні!» – гордо сказала Яна Роздобудько і таким чином позбавила мене хорошого стоматолога. Вона дуже запальна дівчинка, просто не хоче, щоб мама їй допомагала. Але, натомість вона допомагає мені, радить щось, коли пишу тексти, тепер от – ілюстраціями. Взагалі – і в побуті дуже допомагає, от зараз – я на презентації, а вона вдома – чекає слюсаря, який має полагодити кран, бо знає, що мама – боїться сторонніх людей.

Ірен Роздобудько – Життя видатних дітейДруга книга Роздобудько – «Життя видатних дітей». Це п'ять історій про дитинство видатних людей, які дуже рано досягнули успіху завдяки силі свого таланту. Факти з життя тут переплітаються з фантазією письменниці Ірен Роздобудько, юні роки славетних людей дуже схожі на своєрідну казку, що буде цікаво кожній дитині. Обрані авторкою видатні постаті дуже різні за фахом і темпераментом – це письменник Ганс Християн Андерсен, художниця Катерина Білокур, кіноактор Чарлі Чаплін, композитор Вольфганг Амадей Моцарт та учений Блез Паскаль

Чому обрали саме цих людей?

З українських – я обирала між Соломією Крушельницькою і Катериною Білокур. Білокур мені була тепліша, я обираю, як екстрасенс. Коли я пропустила її біографію через себе, я плакала, заливалась сльозми. Блеза Паскаля я вибрала тому, що з ним спілкуюсь, – кажучи це, Ірен хреститься. – Він мені дуже близький. Чарлі мені сподобався тим, що він дуже не любив носити червоні панчохи своєї матері.

Роздобудько розповідає, що в будь-чиїй біографії дуже мало сказано про дитинство.

– Ви дофантазовували те, чого не можна знайти?

Так. Я думала, звідки Білокур могла взяти фарбу? Я почала думати, щоб я зробила? Наприклад, троянди я намалювала буряковим квасом на якомусь білому рушнику. Бо там – в селі Богданівка – немає нічого для малювання. Так і писала.

Обидві книжки вийшли у видавництві «Грані Т» накладом 5 тисяч примірників.
– Наша серія «Сучасна дитяча проза» – це нова і несподівана грань творчості сучасних українських письменників, – каже шеф-редактор видавництва Діана Клочко, – Наступні дитячі книжки вже друкуються. Авторів вже можу озвучити. Це – Світлана Поваляєва, Любко Дереш, Лариса Денисенко, Леонід Кононович та ще декілька авторів.

– Я написала тільки казку, – каже Лариса Денисенко. – Це для мене було нескладно, оскільки я часто пишу для журналу «Соняшник», а от «Життя видатних дітей» я відмовилася писати. Я запропонувала видавництву написати те, що я можу – про різних маніяків – Графа Дракулу або Адольфа Гітлера, але діткам таке точно не треба. Найбільше мені сподобалися казки Світлани Поваляєви і Любка Дереша. Поваляєва, з такою психологічно-сильною прозою пише такі милі казочки!

Книжки Ірен Роздобудько вже є в продажу. Коштують від 20 до 30 гривень.