Кохання на двох під однією обкладинкою

Любов Пономаренко Талановиті письменники не завжди можуть прорватися в маси. Вони не займаються створенням епатажного іміджу, а ховаються десь кулуарах і творять. Любов Пономаренко – українська письменниця, чиє ім'я не потрапляє на слух з виходом кожної нової книги. Для когось це ім'я може виявитись зовсім новим, але насправді Пономаренко вже має декілька книг, в яких зібрані її повісті та оповідання – «Тільки світу» (1984р), «Дерево облич»(1999), «Ніч у кав'ярні самотніх душ» (2004). Окремі твори письменниці перекладено німецькою та японською мовами.

Видавництво «Піраміда» започаткувало проект сучасної літератури «Приватна колекція», в якому виходить вибрана українська проза та есеїстика кінця XX століття. Серед провідних сучасних літераторів можна побачити книжки Ю. Винничука, О. Забужко, Іздрика, Є. Кононенко, Т. Прохасько, О. Ульяненка та ін. В серії «ТРИ СВІТИ» [Три книги в одній шабатурці] вийшли твори Емми Андієвської «Джалапіта», Є.Кононенко «Три світи» та Л.Пономаренко «Помри зі мною», з якої і почнемо.

Під обкладинкою збірки новел «Помри зі мною» заховані тексти, поєднанні однією темою – темою кохання у будь-якому його стані. Здавалось би, жінка з таким ім'ям не може писати про щось інше! Пономаренко створює своєрідний контраст, розкриваючи всю повноту інтимної прози – біль, переживання, щастя, могутність та стійкість людських почуттів. Кожна окрема новела – це своєрідна органічна частина, яка надає загальному тексту повноту та змістовне наповнення. Часом ніби автономні герої новел мають схожі долі, проблеми, але по-різному ставляться до почуття, якому важко надати раціональне пояснення.

Герої Пономаренко – переважно жінки. Зрадниці, спокусниці, зраджені, нещасні, щасливі, але завжди закохані. Саме закоханість є головним лейтмотивом Пономаренко – передати іноді до болю ранену коханням душу жінки, але в будь-якому разі вразливу та сповнену любов'ю. «Помри зі мною» – це книга про жінок, але не слід упереджено називати її суто жіночою. Вона радше про велич щирого почуття, яке тільки жінка здатна відчувати до чоловіка, а передати так глибоко і тонко – Любов Пономаренко. Кожен рядок письменниці пронизує своєю відвертістю, чесністю та вразливістю, мов сотні голок. Проза Пономаренко самостійна та своєрідна.

«Помри зі мною» – це гімн кохання, яке здатне витримати всі негаразди, але в будь-якому разі та за будь-яких обставин вижити. І жити. Бо є заради кого!