категорії: стаття

ПІХВОДЕРИ ТА ФЕКАЛІЇ, ЯК ФЕНОМЕН ГНИТТЯ СУЧАСНОЇ УКРАЇНСЬКОЇ ЛІТЕРАТУРНОЇ КРИТИКИ.

Якщо тільки це не чорний піар... І якщо це не привертання уваги до книги аж таким чином... хоча все буває у цому світі... то я змушена констатувати прикрий факт – літературної критики, як такої, в Україні не існує. Принаймні, в інтернеті. Була колись, але сконала. Захлинулася, залита багном слововиверження тих, хто замість аналізу літературного твору, сере як на сам твір, так і на його автора.

Спочатку—з чого все почалося. Точніше, що стало останньою краплиною.
Наводжу текст “рецензії”, яка днями з
явилася на ресурсі www.litforum.org.

КОКОТЮХА ВСРАВСЯ

Після ґеніяльного роману „Повзе змія” Кокотюха знову скотився до свого улюбленого рівня – описовості, сміттєзвалищності, непевності у слові і у собі. Це, на превеликий жаль, потверджує його роман „Зоопарк або діти до 16”.
Автор чомусь вдарився у радянську ностальгію і почав прищавим тінейджерам оповідати про свою шкільну радянську юність. Все це достатньо несмачно, багатослівно і описово. Найголовніше – його герої аж занадто картонні і від них аж несе нафталіном.
Є цікаві образи і фрази („Ранкові дощі скоро минають”, „Перший раз із жінкою звичайно нічого не виходить – але твоя ганьба лишається чомусь не найгіршим твоїм спогадом”, „на скрипці дрочилася”, „марамої”, „куди там твої гроші”), але вони не рятують ситуації. Багато ненавмисних русизмів і використання слів неналежним чином – до прикладу, не знає Андрійчик наш достославний, же „волосня” між ногами а не на голові.
Дуже добрий дизайн Горобчука – просто супер. І шкода, що такий дизайн пішов на таку гівняну текстуально книжку.
Кокотюха всрався і всрався канкрєтно – може, треба менше писати, а більше триматися рівня „Повзе змія”?
А Капранови і Макаров всралися разом з автором, показавши свою неміч літературну і свій абсолютний несмак. 

Максим ПІХВОДЕР

                    ...

            Якщо тільки це не чорний піар... І якщо це не привертання уваги до книги аж таким чином... хоча все буває у цому світі... то я змушена констатувати прикрий факт – літературної критики, як такої, в Україні не існує. Принаймні, в інтернеті. Була колись, але сконала. Захлинулася, залита багном слововиверження тих, хто замість аналізу літературного твору, сере як на сам твір, так і на його автора.

Замислитися над цим мене змусила не вищенаведена стаття? замітка? блювотиння? – але саме вона/воно остаточно переконала – так усе і є. Усе дуже погано. Насамперед, для нас, для авторів. Бо сприймати отакі екзерсиси всерйоз, брати їх, що називається, близько до серця, намагатися знайти там раціональне зерно чи якусь слушну пораду – це свідомо доводити себе до божевільні.

Ігнорувати ж такі перлини критичної думки також не випадає. Це як проігнорувати одну вошу – незабаром засвербить скрізь. А потім доведеться голити голову і довго мазатися керосином.

Для читачів усе також не дуже добре. Навіть дуже недобре, я вважаю. Замість критичного аналізу тексту їм пропонують аналіз кала. Та й це б нічого, якби цей аналіз не намагалися провести самі глисти.

Ті, хто жере лайно, в природі називаються копрофагами. Ті, хто його смакує, в українському медійному просторі називаються критиками.

Чому герої Кокотюхи “аж занадто картонні і від них аж несе нафталіном” – вам зрозуміло? Ні? Ну як же, автор замітки так сказав! Усьо! Тихо будьте! Мовчіть, ті, хто геть не вважає “Повзе змія” геніальним твором, і більше любить, приміром, “Легенду про Безголового”. Возрадуйтеся не-любителі творчості Кокотюхи, і заткайтеся ті, кому подобаються майже всі твори його! Як чому? Бо він усрався, невже не ясно? Разом із ним у клозеті сиділи Макаров і брати Капранови. А Максим Піхводер за ними у шпарину між дошками підглядав, не інакше.

Що ж, кожному – своє.

“Нині ця так звана літературна критика подібна до розкуркулення. Я ніхто, але й тебе зроблю ніким. Опущу до свого рівня – каналізаційного – ось за яким принципом у нас “критикують”. (с) Олександр Шевченко.

Драти піхви – не штука. Для цього треба мати лише ерекцію та партнерку, якій цього досить.

А обрати собі таке псевдо – досить показово. Чи це направду хлопаці так не пощастило із прізвищем? І якщо Капранови та Макаров “показують нам свою літературну неміч і свій абсолютний несмак”, то Максим Туди-Його-Дрючок, демонструє нам свій надзвичайно вишуканий смак. І свою небувалу міць також.

Він такий, він може. У нього виходить випорожнюватися на публіці. Прямо на голови тієї ж публіки. Ну що ж тут скажеш?.. Браво. Алле-Оп!

Він бере автора, обливає його лайном, а потім затискує носа і каже “Тьху, як смердить від тебе... Все, пішов я звідси, бо іще замащуся”.

Після відвідин деяких сайтів треба довго мити руки. Або ще краще приймати душ, як радили ті ж брати Капранови.

А деяким “критикам” не гріх і затямити – якщо звідусіль постійно смердить лайном, нюхати треба насамперед власні труси.

 

sp;                                   Наталка Шевченко.