Рецензія на роман "Провина" Анни Хоми.

Рецензія на роман "Провина" Анни Хоми.    Львівська письменниця Анна Хома стала лауреатом конкурсу "Коронація слова-2002" у жанрі роману, пропонуючи читачеві книгу "Провина". До останньої сторінки роман витриманий у рамках психологічної драми. На прикладі долі знесиленної життям дівчини Марії авторка намагається передати людську байдужість, яка виховується в людині навіть для себе самої.    Перед нами постають факти з різних вікових проміжків життя Марії: дитинство - рай, який знаходиться під опікої її особистого Бога, - батька. Після раю йде чистилище - психологічна перебудова дівочої свідомості, яка пов'язана не тільки з віковими змінами, а й особистими,- тяжка хвороба батька, який згасає на очах безмежної любові доньки до нього колишнього. В чистилищі душа піддається важким мукам та життєвим випробуванням, від яких ще не так давно оберігав її Бог, створюючи ілюзію вічного раю, який так неочікувано перевів дівчину в чистилище. Як в "Божественній комедії" Данте, наступним колом життя Марії стає пекло, який вона обирає для себе перебуваючи в образі звичайної хатньої мишки, яка відтворює власні вигадані забаганки свого чоловіка Влада - чужої людини не лише морально, а й фізично. Втікаючи від свого домашнього життя, де "мама настільки любить свого чоловіка, що вбиває його, брат настільки любить сестру, що переслідує її в день і в ночі", Марія лобом зустрічається з минулим Влада, яке додає нового жару в  середовище пекла. Обпікаючись, Марія стає в полонені своїх домашніх обов'язків, які твердо поставила для себе на місце сенсу життя.

    Родзинкою роману є те, що авторка намагається показати читачеві подвійну природу людини, на прикладі коливання межею Добра і Зла, або неочікуваних метаморфоз хатньої сірої мишки в лукаву кішку.

     Роман відрізняється оригінальністю викладу сюжету, який має вигляд щоденний описів з подружнього життя Марії та Влада та "Відступів в минуле". Книга складається з двох частин - "Mea culpa"(Моя провина) та " Mea maxima culpa"(Моя найбільші провина). Своєю самобутністю твір не залишіть читача байдужим. "Провина" може стати гарним довідником з жіночої психології.